Задържани са предполагаеми съучастници на атентатора от Санкт Петербург

Джалилов може би не е имал намерение да се взривява, а е бил използван като "жива бомба"

Задържани са предполагаеми съучастници на атентатора от Санкт Петербург

Рано сутринта в четвъртък в Санкт Петербург са задържани трима предполагаеми съучастници на Акбаржон Джалилов, заподозрян като извършител на атентата в метрото на града, където на 3 април загинаха 14 души и над 50 бяха ранени. Това съобщи Интерфакс, като се позова на източник от органите на реда. Осмина от пострадалите все още са в тежко състояние, а 26 са минали на амбулаторно лечение.

Жители на сграда, разположена на петербургския булевард "Товаришческий", номер 22, потвърдиха, че тази нощ бойци от силовите структури са извели от един апартамент трима души от Средна Азия, оковани с белезници.

Според източника на агенцията в апартамента са открити елементи от взривно устройство, идентично с бомбата, избухнала в метрото.

По-рано местните власти в града съобщиха, че тази сутрин хората от блока на булевард "Товаришческий" са били евакуирани за кратко време, докато бъде обезвредено взривно устройство, открито в сградата.

Същевременно говорителката на федералното следствие Светлана Петренко, цитирана от Интерфакс и ТАСС, съобщи, че са установени неколцина помагачи на Джалилов - граждани на средноазиатски страни, и при обиски в жилището им "са открити предмети от значение за разследването".

Джалилов може би не е имал намерение да се взривява, а е бил използван

Позовавайки се на свой източник в правоохранителните органи, Интерфакс съобщи, че може би Акбаржон Джалилов е бил използван без да знае от свои съучастници "на тъмно" в качеството на "жива бомба".

"Множество факти свидетелстват, че предполагаемият терорист-самоубиец най-вероятно не е имал намерение да се взривява, а е трябвало само да заложи бомби на две места в метрото и да се скрие. Взривните устройства е трябвало да бъдат приведени в действие дистанционно с помощта на мобилен телефон. Но съучастниците са решили друго и са го използвали, така да се каже, "на тъмно"", казал източникът на агенцията.

Според него поведението на Джалилов и вероятната история на вербуването му не дават основания той да бъде определен като типичен терорист-камикадзе. Той се е присъединил към терористите съвсем наскоро и не е минавал продължителна психологическа подготовка, на каквато обикновено са подложени атентаторите-самоубийци.

Предполага се, че планът на терористите е предвиждал втори взрив на станция "Площадь Восстания" (където бе открито и обезвредено друго взривно устройство, поставено в пожарогасител) веднага след взривяването на другата бомба във вагона на метрото. Расчетът е бил, че след взрива във влака пътниците на всички станции ще бъдат обхванати от паника, включително там където предварително Джалилов е оставил първата бомба, и така броят на жертвите ще нарасне многократно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?