Задържаните моряци ще бъдат съдени в Испания

Близки на арестуваните негодуват срещу Борисов и Цветанов, според испанския министър всички са знаели, че пренасят кокаин

Задържаните моряци ще бъдат съдени в Испания

Задържаните 21 български моряци трябва да бъдат съдени в Испания, заяви испанският вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас в четвъртък след среща с българския си колега Цветан Цветанов в Мадрид.

Според Цветанов моряците, заловени с близо 3 тона кокаин на борда на българския кораб "Свети Николай”, трябва да помогнат на себе си и да съдействат на испанските власти.

Министър Цветанов заяви, че независимо къде ще бъде процесът, той трябва да е справедлив, виновните да понесат своето наказание, дори и да е най-тежкото.

Делото ще се гледа от Специализирания наказателен испански съд, уточни Хорхе Диас.

Той изнесе данни, според които корабът "Св. Николай" е бил натоварен между 20 и 24 юли с кокаин от Венецуела. Няма как този канал да няма организатор, а корабът да няма собственик, каза още Цветанов.

На първо място самият екипаж трябва да помогне на себе си като съдейства на разследването преди да очаква помощ от когото и да било, призова българският вътрешен министър.

Той съобщи, че има оперативни данни и информации, които в момента не могат да бъдат приложени по случая в България.

Вече са известни определени лица, които са отговаряли за набирането на екипажа. Известни са и техни контакти в Европа. Затова двамата вътрешни министри са се договорили след 15 дни в България да дойдат представители на испанските спецслужби, които в сътрудничество с българските си колеги, да проведат операции. Цветанов не уточни какви ще са тези операции, но каза: "Това, което се договорихме - организираната престъпност ще остане неприятно изненадана".

Министър Хорхе Фернандес Диас не каза конкретно колко и кои от моряците са били наясно с какво точно е бил натоварен корабът. Той намекна, че след като всички са били на кораба 20 дни, значи всички би трябвало да знаят. Мнението му е, че всички моряци са знаели.

Цветан Цветанов коментира , че испанците останали изненадани, че задържаните у нас двама българи не са в ареста. Той даде уверения, че ще се работи за събирането на още доказателства и че, ако такива бъдат събрани, то екстрадицията в Испания няма да е проблем.

Корабът "Св. Николай”, плаващ под български флаг, беше задържан на 13 август на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания. Заловеният кокаин бил висококачествен, опакован в 108 бали, разположени в трюма. Справка в морските регистри показва, че корабът "Св. Николай” е сменил съвсем наскоро името си. До преди по-малко от месец той е плавал с името "Бургас 3”.

По-рано в четвъртък близките на задържаните в Испания моряци обявиха, че са останали разочаровани от срещата си с премиера преди ден. Те не приемат коментарите на Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов, които създават в обществото впечатление, че моряците са виновни без да има доказателства в тази посока.

Българска страна не е извършвано разследване на случая с хванатия с 3 тона кокаин кораб, а афишираните твърдения, че е бил наблюдаван от 8 месеца, са несъстоятелни, се казва в позиция на близките на задържаните.

В същото време стана ясно, че български представители все още не са допуснати от испанските власти до българските моряци. Това ще се стане най-вероятно в началото на септември, когато българският консул ще получи достъп до тях, съобщи БНР.

Близки на задържаните не приемат обвиненията 

Семействата на арестуваните не приемат обвиненията на премиера Бойко Борисов към моряците, които той е отправил без да изчака приключване на процеса в Испания.

Според тях не е ясно на каква почва лежат изявленията на Борисов и Цветанов, тъй като е било видно, че двамата държавни мъже изобщо не са наясно с корабната служба, съобщи сайтът Maritime.bg.

Роднините недоумяват и защо е допусната камера в залата по време на срещата им с премиера, която заснема точно определени думи на Борисов, " които, извадени от контекста и чинно разпратени до масмедиите, са създали в обществото мнение, че моряците са виновни".

До срещата с премиера се стигна, след като близките обявиха, че нямат никаква информация от страна на българските власти и не знаят нищо за задържаните на 15 август. Последва реакция на Външно министерство, което на 21 август за пръв път даде информация за задържаните, като изненадващо обяви, че "посолството в Мадрид и МВнР са в постоянен контакт" с тях.

От разговорите в Министерския съвет бяха разпространени кадри с откъслечни думи на премиера Бойко Борисов, от които ставаше ясно, че е ядосан на моряците.

"Всеки да признава и да казва и да посочва кой, как, каквото знае. Колкото и да съм им ядосан, става вече колко пъти – 20, 40, 3 тона, за България като се заговори, ми става все едно.... ", заяви Борисов пред близките на задържаните в Испания български моряци.

От изявлението на близките в четвъртък стана ясно още, че премиерът е заявил, че "когато моряците са разбрали, е имало как да сигнализират”, което според тях е невъзможно, без да се установят всички положения за това, което се е случвало на борда.

Борисов дори предложил "капитанът на кораба да поеме цялата отговорност”, което "също е несъстоятелно, а и юридически е невъзможно".

"Очакваме премиерът Борисов да не се "сърди" на хора, за които все още е видно, че няма никаква оперативна информация за съпричастността им към трафика. Надяваме се ние да не се "разсърдим", когато всички факти излязат на светло и се установи невинността на нашите близки, защото премиерът Борисов не успя да ни вмени, че презумпцията "невинен до доказване на противното" в европейската Република България липсва", посочват близките в писмо до медиите.

Близките вече искат и среща с вътрешния министър Цветан Цветанов, който е на посещение в Испания заедно с директора на ГДБОП Станимир Флоров , за да обсъди случая с колегата си Хорхе Фернандес Диас.

Цветанов в свой стил вече обяви публично, че собственикът и капитанът на кораба са знаели за наркотрафика. Освен това някои от моряците имали в миналото контакти с Ивелин Банев-Брендо.

Специализираният съд обаче "разби" тезата на Цветанов, като освободи собственика на фирмата, менажирала кораба, Дойчин Дойчев и другия задържан по случая Руслан Колев, сочен от полицията за организатор на канала.

Споделяне

Още по темата

Още от България