Задържаните служители на ДАИ-Благоевград заработвали по 1200 евро подкупи дневно

Снимка: БГНЕС

Задържаните преди ден от ГДБОП служители на ДАИ-Благоевград са организирали схема за изнудване на транспортни фирми, от която на ден са заработвали подкупи за общо около 1200 евро.

Това обявиха в сряда от ръководството на спецпрокуратурата, уточнявайки, че от първоначално заключените около 30 души засега с обвинения са десетима автоконтрольори.

Стандартните рушвети, които според разследващите са взимали обвиняемите, за да прикриват сериозни нарушения, се движели между 300 и 600 евро.

Зам.-шефката на спецпрокуратурата Даниела Начева обясни, че инспекторите от ДАИ са работели в екипи по двама души и в рамките на месец се прегрупирали. Транспортните фирми получавали известия, че предстои проверка, както и какви документи трябва да представят.

За да бъде имитирана все пак някаква контролна дейност, сериозните нарушения били прикривани, а се отбелязвали само леки нарушения. Шефовете на транспортните фирми били изнудвани, за да не ги издадат. Налагани са им глоби в размер на 200-300 лева.

Подкупите, в размер около 300 евро на фирма, били поставяни в пликове, които били поднасяни под документите, които трябва да се представят. В края на работния ден събраните пари се разпределяли между инспекторите.

Сред изнудваните за рушвети фирми има много чуждестранни. Разследващите посочиха случай, при който шеф на фирма отказал да даде подкуп, но това направил служител на упълномощена от него счетовонда компания.

По думите на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов първоначалният сигнал за корупционната схема е бил подаден от антимафиот от звеното в Благоевград през ноември м.г. В рамките на разследването са използвани различни специални разузнавателни средства (СРС), добави Спиридонов.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев добави, че един от хората, на които е повдигнато обвинение, е съпруг на негов колега. Друг обвиняем е в семейни взаимоотношения със служител от транспортното ведомство. Тъй като до момента липсват данни те да са били свързани по някакъв нчаин със схемата, роднините им не са обект на разследването.

Споделяне

Още от България