Според данните на разследващите, огласени ден след шумната акция

Задържаните в Пазарджик нямат общо с ИДИЛ, но били нейни последователи

"Това не е клетка на "Ислямска държава", но можеше да бъде", обяви шефът на ДАНС

Задържаните в ромския квартал на Пазарджик "Изток" общо 26-има души не са финансирани по никакъв начин от джихадистите от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), а просто са нейни последователи.

Това стана ясно в сряда от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Борислав Сарафов и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, които огласиха подробности около мащабната акция на държавното обвинение, агенцията и МВР преди ден.

Само на седем от арестуваните обаче са с повдигнати обвинения и в момента те се намират в ареста със 72-часови мерки за неотклонение. Основният обвиняем – имамът Ахмед Муса, ще отговаря за проповядване на антидемократична идеология, както и за сформиране на група с цел извършване на престъпления против републиката.

Останалите шестима обвиняеми по делото – Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова - пък са обвинени за пропаганда за война.

Хюсеин Хафъзов: Акцията на ДАНС и прокуратурата е политическа поръчка

По този начин страната ни привличала вниманието на терористи

На този етап смятам, че акцията на ДАНС, МВР и прокуратурата е неоснователна и имам усещането, че е политическа поръчка, за да се удовлетворят пропагандните интереси на определена политическа формация. Това заявява в сряда депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов, цитиран от БТА по повод акцията на ДАНС и обвинението в ромския квартал "Изток"в Пазарджик.

Той уточни, че ще направи обобщен анализ след изслушването на председателя на ДАНС Владимир Писанчев в парламента утре. Депутатът заяви, че очаква от Писанчев "ясни и категорични доказателства за необходимостта на провеждането на вчерашната мащабна и показна акция".

Още...

"Това не е клетка на "Ислямска държава, но можеше да бъде", обяви Писанчев, уточнявайки, че разследващите са пристъпили към операцията, тъй като във въпросния квартал се появили "атрибути на ИДИЛ", както и призиви за джихад и участие във военни действия на страната на крайните ислямисти.

По време на общата си пресконференция разследващите на няколко пъти подчертаха, че акцията не е била насочена срещу определена етническа или религиозна група и не са осквернявани джамии. По думите на Писанчев основният обвиняем по разследването – Муса, не е задържан, докато е бил в религиозен храм.

"В проповедите си Муса говори за възхвала на ИДИЛ и персонално на нейния лидер, налагане на халифат в световен мащаб, всеки от последователите му да върши каквото е необходимо. Проповядват, че всеки трябва да слуша безусловно своите духовни водачи и да изпълни своя дълг, ако това му бъде вменено. Муса има свои последователи в Германия, Франция, Холандия и други страни", разказа зам.-главният прокурор Сарафов.

По думите му по време на многобройните претърсвания на адреси в Пазарджик, Пловдив, Смолян, Асеновград и Хасково са били иззети знамена, фланелки, шапки, ленти за глава и стикери с логото на ИДИЛ. На компютрите, собственост на заподозрените, пък имало множество клипове, възхваляващи дейността на джихадистите и проповядващи "свещена война".

От прокуратурата обаче подчертаха, че разследването не се крепяло само на въпросните видеоматериали, тъй като те се разпространявали съвсем свободно в интерент. Обвиненията се основавали на показанията на над 30 свидетели.

По време на пресконференцията бяха прожектирани и кадри, на които Ахмед Муса се вижда как води проповеди на фона на знаме, за което разследващите твърдят, че носи типичните за ИДИЛ атрибути. Местни жители от кв. "Изток" в Пазарджик обаче твърдят пред медиите, че въпросните надписи нямат нищо общо с "Ислямска държава", а възхваляват делото на пророка Мохамед.

Според Борислав Сарафов става дума за знаци на ИДИЛ, които "нашите герои гордо и със самочувствие са носели в своето ежедневие". От прокуратурата прожектираха и кратък клип, на който се виждат група хора да скандират "Аллах Акбар", уточнявайки, че това са част от обвиняемите.

Шефът на ДАНС Писанчев пък съобщи, че агенцията имала данни, че заподозрените приютявали хора, свързани с ИДИЛ, които впоследствие пътували за Западна Европа. Те обаче минавали абсолютно легално през България и имали документи за самоличност, издадени в страни от Шенген. Затова и нямало как да бъдат задържани.

По този повод Писанчев добави, че българското законодателство все още не е криминализирало подпомагането и участието в действия на "Ислямска държава", което според него трябва да бъде направено. Той предположи, че евентуалните бъдещи законодателни промени по темата ще бъдат обсъдени в парламента след изслушването му за акцията, насрочено за четвъртък сутринта.

По време на пресконференцията стана ясно още, че акцията е била планирана за края на първата десетдневка от декември, но изтичане на информация е наложило по-бързото ѝ провеждане. Става въпрос за съдебно разрешение за претърсване и изземване в пазарджишкия кв. "Изток", изтекло в медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?