Задържаните в Русия екоактивисти може да се сдобият с още обвинения освен пиратството

Задържаните в Русия екоактивисти може да се сдобият с още обвинения освен пиратството

Задържаните в Русия и обвинени в пиратство 30 активисти на "Грийнпийс" заради опита им да се качат на петролна платформа на "Газпром" може да бъдат подведени под отговорност и за други тежки престъпления, предадоха руските агенции в сряда. Причината е, че на кораба на екоорганизацията "Арктик сънрайз" са били открити апаратура с двойно предназначение и наркотици.

От "Грийнпийс" обаче обявиха, че става въпрос за намерен морфин в бордовата аптечка на плавателния съд, чието наличие се изисква от морските правила. Организацията обясни, че медицинските препарати на кораба са били в сейф, до който достъп имали само лекарят и капитанът. Нейни представители се учудиха, че руските власти едва сега информират за откритите наркотици при положение, че "Арктик Сънрайз" бе арестуван на 18 септември. Според тях това се прави за отвличане на вниманието от международната кампания в защита на задържаните активисти, от които двама са журналисти, а 26 души са чужденци.

"Грийнпийс" посочва още, че преди да влезе в руска територия "Арктик Сънрайз" е бил проверен от норвежки органи със служебно куче и те не са открили нищо незаконно на борда на кораба.

От руския Следствен комитет посочват, че следователи, криминалисти и експерти проучват конфискувани при огледа на кораба документи, предмети и оборудване. Още на този етап е установено, че част от иззетата апаратура е с двойно предназначение и може да се използва не само за екологични цели, посочиха от комитета. Това ще се провери чрез планираните в близките дни съдебни експертизи.

"Освен това при претърсването на съда бяха иззети наркотични вещества (предполага се макова слама и морфин). Произходът на тези вещества и предназначението им се установява", подчертаха от Следствения комитет.

"Следствието определя кръга лица, които умишлено са влезли в сблъсък с катери на бреговата охрана, пречейки им да изпълнят служебните си задължения. С действията си обвиняемите са извършили посегателство върху живота и здравето на представителите на властта. Отчитайки данните, получени в хода на разследването, вече предявените обвинения вероятно ще бъдат коригирани. На редица участници ще бъдат повдигнат обвинения в други тежки престъпления", посочиха представители на Следствения комитет.

Междувременно шефът на "Грийнпийс" Куми Найду поиска среща в Москва с руския президент Владимир Путин, за да бъде намерено решение на въпроса със задържаните за два месеца активисти на организацията, които са заплашени от до 15 години затвор по обвинението за пиратство.

Найду изрази готовност да стане "човешка гаранция" за освобождаване на арестантите и определи обвиненията срещу тях като абсурдни.

Шефът на "Грийнпийс" е предал съответно писмо до Путин в руското посолство в Хага.

Споделяне

Още от Свят