В чест на болшевишката революция

Задържаните за боядисването на партизанския паметник освободени без обвинения

Полицията тепърва ще прави експертиза на дрехите на Асен Генов, които той предоставил

Нашарените скулптури на ул. "Позитано" 20. Снимка: Антоанета Цонева

Шестимата заподозрени за боядисването на скулптурната композиция, изобразяваща група партизани пред централата на БСП на столичната ул. "Позитано" 20, бяха освободени в четвъртък без да са им повдигнати обвинения от Трето РПУ.

Последен от районното си тръгна блогърът Асен Генов, който отказа да коментира дали е участвал в акцията за оцветяването на паметника във виолетово и розово, добавяйки, че е оказал пълно съдействие на полицията.

Той дори е предоставил дрехите, с които е бил задържан, за да им бъде направена експертиза, която да установи дали по тях има следи от боя. Адвокатът му Николай Беров коментира, че засега разследващите нямат доказателства да повдигнат някакви обвинения.

Както Mediapool писа по-рано в четвъртък, на постамента под статуите бе изписан и надпис: "БКП - Позор! Кой?" Акцията прилича на тази, при която Паметникът на съветската армия в София бе боядисан в розово по примера на чешкия артист Давид Черни.

От ДСБ съобщиха, че сред останалите арестувани са четирима техни активисти – Живко Занков, Марта Георгиева, Давид Станчев и Никола Спотинов. Определиха и задържането на шестимата като "първия политически арест от 23 години насам".

"Обвиняват ги, че са "посегнали" на "паметник" в чест на една престъпна организация. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен: чл. 3, ал. 2 - "Българската комунистическа партия е била престъпна организация..." Това е записано в действащ закон и се поставя въпросът: Какво символизират паметниците, които олицетворяват дейността на тази престъпна организация?!", питат риторично от ДСБ.

Вътрешният министър Йовчев обаче определи действията на прибраните в Трето РПУ като "недопустим вандалски акт". По думите му шестимата са заключени от полицейски патрул, който случайно минал оттам. "Разкрасяването" на скулптурата е станало сутринта около 5 часа.

"В зависимост какво установи проверката, ще се вземе решение какво може да се предвиди като обвинения, но при всички положения това е вандалски акт, който е недопустим", коментира Йовчев, след което от прокуратурата обявиха, че са образували разследване за хулиганство срещу петимата задържани.

Няколко часа по-рано Асен Генов, който е част от "Протестна мрежа", сам съобщи за ареста си в социалната мрежа Фейсбук. "Задържаха ни в Трето РПУ", кратко е съобщил блогърът в личния си профил.

"МВР: Ако боядисаш паметник на Позитано - ще те видим. Ако нападнеш човек на Пиротска - няма да те видим", иронично тълкува действията на полицията по случая журналистът Иван Бедров в профила си в Туитър. Други призоваваха Генов да бъде освободен незабавно, защото "не сме 09.09.1944 г., другари партизани!"

Споделяне

Още по темата

Още от България