Задържаните за източване на САПАРД остават в ареста поне още 4 дни

Четиримата задържани за източване на САПАРД, сред които и близкият до президента Първанов собственик на курорта “Дюни” и “Стомана индъстрис” Людмил Стойков, ще останат в ареста поне до вторник, за когато Софийският апелативен съд отложи разглеждането на мерките им за неотклонение.

Четиримата са част от 11-членна група, източила 7,5 млн. евро от европрограмата, заедно с още трима българи, двама германски и двама швейцарски граждани, твърди прокуратурата. Те са обвинени за участие в престъпна група, документна измама и пране на пари. 

Петя Хаджииванова и Радмил Петров – други двама уличени за далаверите по САПАРД, се оказаха тежко болни, след като случаят излезе наяве, и не могат да се явят в съда. Това ще стане едва след като съдебномедицинските експертизи установят, че здравословното им състояние позволява завеждането им до съдебната зала. Седмият участник в групата – Лазарина Георгиева - е в напреднала бременност, поради което е с парична гаранция.     

Схемата е чрез фалшиви документи в България да се вкарват фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които се представят за нови и парите от САПАРД за покупката да се прибират.

Людмил Стойков, Марио Николов, съпругата му Мариана Николова и Иван Иванов обжалваха решението на Софийския градски съд за задържането им от преди седмица. В петък обаче магистратите не заседаваха по жалбите им, тъй като прокуратурата представи в пет тома преведените материали от Германия с данни за парични преводи и документация за самите машини, и страните трябва да се запознаят с тях.

Не стана ясно обаче, защо делото се насрочва за другата седмица, след като по думите на защитата за запознаването с новите доказателства били нужни около 30 мин.

В случай, че вината на групата бъде доказана, всеки от нея ще получи между 10 и 20 години затвор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?