Задържаният мароканец е високо в йерархията на Ислямска държава, твърди вътрешният министър

Задържаният мароканец е високо в йерархията на Ислямска държава, твърди вътрешният министър

Задържаният в понеделник в България мароканец, който е издирван в родината си за тероризъм, е опасен. Той е едно от доверените лица в "Ислямска държава". Това заяви пред бТВ министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той допълни, че мъжът е влязъл в страната на 13 януари заедно с още 26 сирийски граждани и през цялото време е бил в затворен лагер.

Радев оправда влизането му в България с това, че граничната полиция често оставя умишлено мигранти да минават границата, за да заловят каналджиите. Според него няма смисъл на самата ограда да се хващат бежанци, ако има шанс да бъдат задържани хората, които им помагат да влязат на българска територия.

Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова заяви от своя страна, че мароканецът е събирал средства за "Ислямска държава" и е участвал в редица обучения на терористичната организация. Тя уточни, че мъжът е задържан още с влизането си в страната на 13 януари, тъй като всички останали 26 души от групата били роднини, а намерените в него пет паспорта били фалшиви.

"Той е важен член на "Ислямска държава" и е във високите структури на организацията. Изключително добре подготвен е", каза още Арнаудова.

 Тя подчерта, че вчера пред съда мароканецът е заявил, че не желае и не дава съгласие за облекчена процедура по връщането му, но едновременно с това не е подал и заявление за получаване на статут. "Очевидно намерението му не е да остане в България. Вероятно според нас е имал намерение да се отправи към Западна Европа”, изтъкна говорителят на главния прокурор.

Вчера Окръжният съд в Хасково постанови мярка задържане под стража до 90 дни на мароканския гражданин. В този период се очаква мароканските власти да изпратят всички документи, необходими за екстрадирането му.

Валентин Радев допълни, че от началото на годината натискът на границата с Турция е сведен до минимум. Той цитира доклад на европейската служба за гранична и брегова охрана Фронтекс, в който се казвало, че това е най-добре охраняваната граница на Стария континент.

"Няма по-стабилна държава на Балканите от България. Стабилността е видна", добави вътрешният министър.

Споделяне

Още от България