Задържаният оряховски прокурор остава в ареста

Задържаният зам.-районен прокурор на Оряхово Димитър Нинов остава в ареста, реши в сряда Софийският градски съд. Той бе арестуван по обвинения за престъпления по служба и корупция. Прокурорът е забавил и прекратил десетки дела, някои от които свързани с митнически измами. Нинов е първият арестуван обвинител, без да се иска от Висшия съдебен съвет свалянето на магистратския му имунитет, съгласно последните промени в конституцията.

Междувременно главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на депутата от Коалиция за България Тома Томов, който е бил районен прокурор на Оряхово и началник на Нинов. Народният избраник ще бъде разследван за корупция и престъпления по служба, в съучастие с Нинов и отделно, обясни Велчев.

Съдът чете мотивите си за оставянето на Нинов зад решетките при закрити врата, тъй като по делото има приложени Специални разузнавателни средства (СРС).

Според Марин Марковски, адвокат на арестувания, магистратите са приели, че има обосновано предположение, че Нинов е взел 1000 марки подкуп през 1998 г., за което свидетелствал “един ром”. За какво му е на един ром сега да се сеща, че някои му е искал подкуп преди девет години, питаше се защитникът. 

В кориците на делото са записани още два корупционни случая, за недоминирани левове, които към днешна дата са равностойни на около 500 лв., обясни Марковски. В решението си обаче съдът не ги е взел предвид, информира още адвокатът. По неговите думи СРС са от 2002 г. и нямат отношение по делото, те били и с изтекла давност.

Марин Марковски смята, че доказателствата, събрани на десет страници, не са достатъчни за задържането на клиента му.

"Не знам за какво съм тук", чудеше се Нинов преди заседанието. 

Прокуратурата настоя Нинов да остане зад решетките, заради опасността да окаже натиск на свидетели, включително чрез заплахи, както и високата степан на обществена опасност на неговите действия. Марковски контрира с довода, че я няма “прокурорската тога” за оказване на натиск, а обществената опасност,  той сравни  с тази на “възрастен господин, който гали внучката си”.

По време на съдебното заседание стана ясно, че Нинов страда от високо кръвно, а съпругата му също не е в добро здраве. Съдът обаче на взе предвид този довод на защитата.

Споделяне

Още по темата

Още от България