Задържаният сепаратистки лидер Жорди Санчес бе предложен за премиер на Каталуния

Задържаният сепаратистки лидер Жорди Санчес бе предложен за премиер на Каталуния
Председателят на каталунския парламент Роже Торен предложи Жорди Санчес, който е в предварителния арест, за кандидат за премиер на автономната област, след като Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си, съобщи Франс прес.
 
53-годишният Жорди Санчес има малко шансове да стане премиер на Каталуния заради разделенията в сепаратисткия лагер и защото е в затвора.
 
Председателят на парламента го предложи, след като се консултира с политическите групи и стигна до извода, че той разполага с най-голяма подкрепа, се казва в съобщение на парламента.
Не е предложена дата за сесия, на която парламентът да гласува кандидатурата на Санчес, обвинен в бунт и разкол. Той е смятан за представител на твърдото ядро от привърженици на независимост на Каталуния, които обявиха "Каталунска република" на 27 октомври.
 
Сепаратистките партии имат абсолютно мнозинство от 70 мандата в 135-членния парламент. Но ако приеме да се кандидатира за премиер, Санчес няма гаранции, че ще получи доверие, тъй като крайнолява сепаратистка партия не го подкрепя.
 
От 27 октомври Каталуния е под пряко управление на испанското централно правителство, което ще продължи до избирането на нов премиер, посочва АФП. 
 
Централното правителство отхвърли номинацията на Санчес, съобщи ДПА. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?