Задържаният в Гуантанамо австралиец призна, че помагал на терористи

Задържаният в Гуантанамо австралиец призна, че помагал на терористи
Австралиецът Дейвид Хикс, задържан в американската база в Гуантанамо, Куба, се призна за виновен пред военен съд по обвинение в подпомагане на терористи.

Решението на Хикс бе оповестено от адвоката му. 31-годишният Дейвид Хикс, който е приел исляма, е задържан вече пета година в Гуантанамо. Той е обвинен за това, че участвал в тренировъчни лагери на Ал Каида и се е присъединил към талибаните.

Признанието на Хикс пред съда означава, че той най-вероятно ще бъде върнат в страната си, където да излежава присъдата си, предаде ББС.

Австралиецът е първият задържан във военния лагер, на когото са повдигнати обвинения в тероризъм по новото американско законодателство, което е критикувано от правозащитни организации.

Хикс се появи пред съда със затворнически дрехи в цвят каки и пораснала до кръста му коса. Адвокатът му каза, че задържаният си пуснал дълга коса, с която да крие очите си от светлината, за да може да спи.

По време на процеса в понеделник са отпаднали другите обвинения към Хикс, включително опит за убийство.

Прокуратурата и защитата сега трябва да постигнат съдебно споразумение по присъдата.  

Американските и австралийските власти вече се договориха, че Хикс ще излежава присъдата в родната си страна. Прокуратурата поиска максимално наказание доживотен затвор, но след силния натиск от страна на австралийското правителство има вероятност присъдата да е по-лека.

Австралийският външен министър Александър Даунър заяви в радиоинтервю, че приветства края на съдебния процес, който той нарече “прекалено дълъг”.

“Допускам, че той ще може да се върне обратно (в Австралия) съвсем скоро”, заяви министърът.

Миналата седмица, по време на масови протести в Австралия против войната в Ирак по повод четвъртата годишнина от началото ѝ, бе издигнато искане Дейвид Хикс да бъде върнат у дома.

На предишното съдебно заседание, през август 2004 г. задържаният за последно е видял баща си Тери, който заяви във вторник, че продължава да подкрепя сина си.

Дейвид Хикс е пристигнал в Гуантанамо в началото на 2002 г., след като е бил задържан в Афганистан. Повдигнати са му обвинения и делото е стартирало през август 2004 г., но междувременно Върховния съд на САЩ обяви тогавашната система за противоконституционна. Администрацията на президента Джордж Буш внесе в Конгреса промени в закона за специалните военни трибунали срещу терористи.

Съединените щати възнамеряват да използват новата наказателна процедура спрямо 80 от останалите близо 385 затворници в Гуантанамо.

Амнести интернешънъл остро критикува трибуналите и настоя задържаните в Гуантанамо да бъдат съдени по нормалната съдебна процедура, който действа в САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?