Задържаният в Кьолн тунизиец е подготвял биологическа атака

Сиеф Аллах Х. е разполагал с достатъчно рицин за между 250 и 1000 дози

Снимка: ЕПА

Задържаният миналата седмица в западния германски град Кьолн 29-годишен тунизиец Сиеф Аллех Х. е подготвял биологическа атака с рицин, обяви германската полиция в сряда.

Местните разследващи имаха такива подозрения още след ареста му на 15 юни, като тогава ръководителят на германската Федерална служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен съобщи, че вероятно е предотвратен атентат.

Няколко дни по-късно вече е ясно, че тунизиецът е разполагал с достатъчно количество от едно от най-отровните вещества в природата, за да произведе между 250 и 1000 дози, в зависимост от начина на обработване на рицина.

Подобна атака щеше да е прецедент за Германия, посочва ръководителят на германската федерална криминална полиция Холгер Мюнх, цитиран от ДПА.

Миналата седмица прокуратурата съобщи, че първоначалното разследване не е показало признаци на конкретен план за терористично нападение. Мюнх обаче заяви, че 29-годишният тунизиец е започнал да приготвя рицин, а освен това в жилището му са били намерени компоненти на взривно устройство.

Най-известната жертва на нападение с рицин е българският журналист и писател Георги Марков, нападнат през 1978 г. в британската столица Лондон от мъж с чадър, припомня информационната агенция, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят