Властите са знаели за назряваща саморазправа в селото, но били пас

Задържаният за убийството в Катуница помислил, че е сгазил куче

В къщата на Цар Киро се събирали за мешере, а не за помен

Задържаният за убийството в Катуница помислил, че е сгазил куче

Задържаният за убийството на 19-годишния Ангел Петров в село Катуница - Симеон Йосифов, първоначално помислил, че е прегазил куче, тъй като по буса му "Форд" имало косми. Защитната версия бе лансирана във вторник от адвоката му Стефан Левашки пред Пловдивския окръжен съд (ПОС.

Според защитата събраните досега доказателства по делото не изяснявали категорично, дали престъплението е извършено целенасочено, тъй като заподозреният Йосифов (55 г.) доброволно се върнал пред къщата на клана Рашкови след инцидента, където имало двама полицаи. Те обаче не предприели никакви действия, от които той би могъл да разбере, че е издирван от органите на реда.

"Киро, тоя дето му казват цар Киро, аз не го познавам", каза Симеон Йосифов пред магистратите. "Съжалявам за това младо момче и за себе си съжалявам", заяви още задържаният и се разплака. Той обясни, че в деня на инцидента приятели от пловдивския ромски квартал Столипиново го помолили да ги закара на помен в село Катуница.

"Никога не съм ходил там", каза Йосифов. След влизане в селото станал скандал между местни момчета и хората на Кирил Рашков. Пътуващите в буса на Йосифов станали свидетели на разправията. След това той ги закарал пред къщата на ромския бос.

Полицаи са видели Йосифов след инцидента и не го задържали

"Категорично има данни, че след инцидента Йосифов е отишъл пред къщата на Кирил Рашков. Там е имало двама полицаи, които са казали, че има блъснато момче в Катуница, но той не е задържан и на него не му е казано нищо. След това клиентът ми се е прибрал вкъщи, заминал е за Турция, но след като е разбрал от жената, с която живее на семейни начала, че го търсят, се е завърнал доброволно", обясни адвокатът с уточнението, че пътуването към Турция било не с цел укриване, а за да вземе стока.

Йосифов се оказал случайно в Катуница, за да превози група хора от Столипиново до селото, тъй като имал два буса и се занимавал с транспортна дейност, допълни Левашки. Адвокатът ще поиска и няколко експертизи, които според него категорично могат да изяснят, дали клиентът му умишлено е прегазил Ангел или неволно.

До момента Йосифов не е давал обяснения пред прокуратурата, тъй като му е бил осигурен само служебен защитник, добави Левашки. По думите му той ще поиска от съда да наложи по-лека мярка от "задържане под стража" за клиента си, тъй като в ареста той бил тормозен от други задържани.

От Окръжната прокуратура в Пловдив са категорични в намерението си да искат постоянен арест за обвиняемия, тъй като разполагат с достатъчно данни, уличаващи Йосифов, предвид ранния етап на разследването. Сред доказателствата са и свидетелските показания на няколко очевидци на убийството.

Според съда обвиняемият "съзнателно и целенасочено е форсирал автомобила"

В крайна сметка съдът не се съобрази с доводите на защитата и прие, че има достатъчно данни, които установяват, че Йосифов "съзнателно и целенасочено е форсирал автомобила" преди да прегази Ангел. В мотивите си съдът записа още, че според свидетелските показания по делото кървавият инцидент се е случил на свечеряване и видимостта е позволявала на шофьора да забележи момчето.

Магистратите обърнаха внимание и на противоречията в показанията на останалите четирима пътници в буса. По думите на съдия Красимира Костова трима от тях обясняват, че са се върнали в къщата на Цар Киро, "за да обсъдят ситуацията", докато четвърият твърди, че всички пътници от буса са се прибрали директно в Пловдив.

"Форд"-ът на Йосифов е бил намерен гараж пред дома му в кв. "Столипиново", но все още не е ясно с какъв автомобил той е тръгнал към Турция. По думите на съдия Костова са противоречиви и данните за това, имало ли е изобщо помен на сина на Кирил Рашков или не. Засега това се твърди от спътниците на Йосифов. Според жители на Катуница обаче помен вече е правен и не е на тази дата.

Другите двама обвиняеми обявиха, че в къщата не е имало помен, а мешере

В къщата на Рашкови не е имало помен за покойния син на Цар Киро, а мешере, обявиха пред съда другите двама обвиняеми за опит да прегазят двама полицаи и трима цивилни по време на безредиците в Катуница - Георги Йорданов и Спас Христов.

И двамата признаха, че в трагичната вечер са били в Катуница, за да закарат бащите си на "заседанието" на ромския съд. По думите им на тръгване от къщата, отвън ги нападнали над 200 души, които започнали да чупят колата.

"Нямахме друг шанс, иначе всички в колата щяхме да умрем, затова тръгнахме да блъскаме", признаха двамата.

Според прокуратурата обаче Христов първи е нападнал групата полицаи, които са били униформени. Двамата се насочили към множеството граждани умишлено, въпреки че са имали алтернативната възможност да избегнат удара, твърдят от обвинението.

Ако вината им бъде призната от съда, те могат да получат между 3 и 12 години затвор. Йорданов вече е осъждан девет пъти като през 1998 г. е признат за виновен по обвинение за убийство, когато е бил непълнолетен. В крайна сметка магистратите прецениха, че има достатъчно данни за вината им и ги оставиха в ареста.

Вуйчото на Ангел: Отдавна имаше заплахи, бусът беше пълен с въоръжени роми

Междувременно един от свидетелите на убийството, вуйчото на Ангел – Веселин Христов, който е съсед на цар Киро, разказа пред бТВ, че бусът на Йосифов е бил пълен с роми, въоръжени със "саби и мечове". Причината за агресията от тяхна страна била поредната подадена жалба за тормоз срещу Рашкови.

Враждата между двете семейства датирала от години, тъй като докато била кмет на селото, майката на Христов многократно е подавала сигнали до разследващите, че Рашков е присвоил общинска земя. Ромската фамилия отвърнала с многократни заплахи.

"По телефона и лично той идвал многократно. След като тя не се поддаде на тези неща, започна да действа – предизвика два пожара, в дома ми и в автомобила ми. Още тогава можех да загина. Година след това хвърлиха бомба пак в дома ни", допълни хронологията вуйчото на загиналия Ангел и добави, че извършителят, непознат за семейството, бил задържан и твърдял, че просто хвърлил бомбата, без да ги познава.

В четвъртък, деня преди убийството на 19-годишния Ангел, Цар Киро отново заплашил съседа си и съпругата му, след което те подали жалба в полицията в Асеновград. Последвало обаче само формално посещение на трима униформени, които го предупредили да престане да се занимава с това.

"Няколко часа след това бях нападнат от повече от десет коли от роми, въоръжени със саби и мечове. Племенникът ми стана свидетел, защото беше наблизко с братчето му и баща му. И опитаха да ми помогнат. Всички тези хора бяха предвождани от внука на Кирил Рашков, въоръжен със сабя. И извика: "Гяури, сега ще ви изрежем главите на всички”, разказа Веселин Христов.

Секунди след това премазали, нарочно, по думите на вуйчото, 19-годишното момче. След това избягали.

"Не мога да си обясня всички тези хора как не са задържани, трябва да има някаква намеса", каза вуйчото на Ангел пред бТВ

До момента разследващите са задържали само двама души освен Йосифов – Георги Йорданов и Спас Христов. Те са обвинени в опит да прегазят двама жители на селото и трима полицаи, пристигнали пред къщите на Рашкови, след като напрежението в селото рязко ескалира в петък вечерта.

Цар Киро лансира друга версия – "яд ги е, че се обърнах към ГЕРБ"

Самият Кирил Рашков вече отрече да има нещо общо с убийството и обясни, че той е тормозен от бившата кметицата, тъй като вече е минал към ГЕРБ.

"Цялата работа е, че тия хора са от една листа за изборите, а ние сме от друга. Идват при нас да питат и да натискат за гласове. Нападат нашите хора, те тръгват да бягат и в паниката смазват това момче. Сега твърдят, че сме го били убили", заяви Цар Киро пред в. "24 часа" в неделя.

Той твърди, че са под натиск и тормоз, в дъното на които стоят бившата кметица София Христева и синът Веселин Христев, които ромският бос "поддържал за кмет с пари и гласове".

"Дава ми разрешение да строя - после праща хора да спрат обекта. Аз се обърнах към ГЕРБ и сега много ги е яд", казва още Цар Киро.

Той освен това декларира, че ще на тези избори ще подкрепят ГЕРБ.

"Моят син Ангел е №1 в листата на Национално движение "Единство". Ще подкрепим ГЕРБ. Говорихме. Няма да кажа с кого, какво, що. Те са направили сондажи, разбрали накъде сме се ориентирали и ето отговора им", заяви Цар Киро.

Властите дължат обяснение за предисторията на конфликта

Независимо от рязката ескалация на етническото напрежение в цялата страна вследствие на двата смъртни случая в Катуница и последвалите палежи, погроми и вандалщина, до момента полицията не е дала обяснения за предисторията на конфликта. Не е ясно по какъв повод са дошли в селото двата буса – дали за помен, дали да преговарят за изборни гласове, дали за мешере, и защо няма задържани и други хора, при положение, че според свидетели, те са били въоръжени.

Освен срещу Симеон Йосифов, е образувано и досъдебно производство срещу още двама души за причиняване на средна телесна повреда на полицаи.

Към момента разследващите не искат да коментират поръчка ли е било убийството на 19-годишния Ангел Петров, който няколко дни преди да загине е внесъл жалба в РПУ-Асеновград, че е заплашван. От прокуратурата отказват и коментар за това има ли роднинска връзка между Кирил Рашков и Симеон Йосифов.

Споделяне

Още по темата

Още от България