Задава ли се френският "Уотъргейт"

Вчера, два дни след произнасяне на присъдата срещу бившия премиер Ален Жупе, президентът Жак Ширак пое инициативата и настоя да бъде съставена независима комисия, която да разследва евентуален натиск върху съдиите по време на процеса. Тази "афера в аферата" придоби нови измерения през уикенда, като левицата намекна, че се задава френският "Уотъргейт", а десницата пък изрази съмнение в "трезвите оценки" на съда.

Комисията, за която настоява Ширак, ще бъде оглавена от висши магистрати - заместник-председателя на Държавния съвет Рьоно Дьоноа дьо Сен-Марк, първия председател на Касационния съд Ги Каниве и първият председател на Сметната палата Франсоа Ложро.

Тези високопоставени независими представители трябва да преценят доколко основателни са обвиненията и да предложат на правителството мерки и евентуални санкции. Заключенията ще бъдат представени на президента Жак Ширак и на премиера Жан-Пиер Рафарен в края на февруари и ще бъдат публично огласени.

Председателката на изправителния съд в Нантер Катрин Пиерс заяви, че нейният кабинет и кабинетът на помощниците ѝ редовно били "проверявани" преди и по време на процеса, служебните и личните им телефони били подслушвани, ровено било и в компютрите им.

"Подобни действия са изключително тежки, ако се потвърдят", заяви правителството и посочи, че министърът на правосъдието Доминик Пербен вече е наредил случаят да бъде разследван.

Утре председателят на Националното събрание Жан-Луи Дебре ще предложи да бъде съставен парламентарна анкетна комисия, която той самият ще оглави. Мисията му е сравнима с тази по друг "горещ" въпрос, разтърсващ френското общество - носенето на религиозни символи в училище.

Още в събота бившият министър на правосъдието, социалистката Елизабет Гигу настоя за независима парламентарна комисия. Първият секретар на Социалистическата партия Франсоа Оланд призова да бъде проявена твърда воля за установяване на истината.

Някои обаче се питат доколко трезви са твърденията на председателката на съда в Нантер. Един от тях е Патрик Стефанини, бивш началник на кабинета на Ален Жупе в Сбор за републиката. Стефанини, който получи от същия съд условна присъда от 12 месеца лишаване от свобода, изрази съмнение в способността на председателката на съда за трезви и справедливи оценки. Бъдещето ще покаже доколко основателни са съмненията му.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?