Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Задава се частна газова борса, конкурент на хъб "Балкан"

3 коментара
Задава се частна газова борса, конкурент на хъб "Балкан"

Гордостта на премиера Бойко Борисов – газовият хъб "Балкан", може да се сдобие с конкурент, ако следващия вторник Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри заявлението за 35-годишна лицензия за организиране на краткосрочна търговия с природен газ, внесено миналия юли от частното дружество "Българска енергийна търговска платформа".

Интересното е, че то ще бъде разгледано в същия ден, в който ще се обсъди също такова заявление от "Газов хъб Балкан", дъщерно дружество на държавния газов оператор "Булгартрансгаз". Хъбът в момента управлява започналата работа миналия януари търговска платформа, която обаче все още няма лиценз, а и не може да се похвали с особени резултати и ликвидност. Още по-любопитното е, че "Булгартрансгаз" (БТГ) няма нищо против тази конкуренция. Дори двете дружества на 21 януари 2021 г. са сключили споразумение за сътрудничество и държавният оператор е потвърдил легитимността на предлаганата от конкурента му и договорена платформа на британския борсов оператор Trayport LtD ("Трейпорт") .

Конкуренция, пазар или нещо друго?

Законът реално позволява лицензирането на повече от една газови борси за разлика от тази за търговия с ток, която е една и е държавна. За да стане обаче тя достатъчно ликвидна, правителството предприе редица законови изисквания и принуди всички производители на електроенергия с мощност над 1МВ да продават там. Въпреки това и въпреки обединението на борсата за ток с пазарите на съседните ни държави с перспектива за общ европейски пазар, периодично се появяват сигнали и съмнения за манипулации и предварително спазарени сделки. А относно търговията с газ законът не само позволява повече от една борси, но и не задължава всички са продават и купуват там. Потребители и търговци могат да се разбират и помежду си.

Поради тази причина търговци на газ, които имат интерес от увеличаване ликвидността на вече действащата борса на "Газов хъб Балкан", изразиха съмнения пред Mediapool, че втората борса може да служи за легитимиране на задкулисни сделки на държавни или общински дружества.

Дали КЕВР ще даде лиценз на новата борса предстои да се види. Според анализите на документите на кандидата, извършени от работна група на комисията, няма проблем за това. Разглеждането на заявлението обаче става дни преди края на мандата на правителството на ГЕРБ.

Кой стои зад евентуалната втора борса?

"Българска енергийна търговска платформа" е с капитал от 50 хил. лв. и е регистрирано през юли 2019 г. Година по-късно внася и заявлението за лиценз за газова борса. Трима са акционерите в дружеството. Мажоритарен собственик с 40 на сто е Искър Василев Искров, който е съакционер в "Агрополихим" – един от големите консуматори на природен газ у нас, и в дългогодишния търговец на газ "Дексиа България". 35 процента държи Георги Цветанов Найденов, който е познат като бивш член на съвета на директорите на "Българска стокова борса" и "Софийска стокова борса". В момента той притежава търговеца на горива "Скорпион Брокерс". Останалите 25 на сто са собственост на адвокатското дружество "Киров и Братулева", което е вписано в Софийската адвокатска колегия през март 2018 г. В борда на "Българска енергийна платформа" то е представлявано от Киро Георгиев Киров, който участва в редица слънчеви проекти.

Кандидатът за частна газова борса е представил бизнес програма пред КЕВР, но комисията не публикува в доклада си какви инвестиции смята да направи дружеството, какви обеми на търговия залага и евентуално както приходи очаква.

Само за български газ, енергия и гориво

"Българска енергийна търговска платформа" декларира, че ще осигури внедряването на електронна платформа за търговия, която да улеснява както потребителите на природен газ, така и операторите на газопреносни мрежи да реализират своите краткосрочни нужди за балансиране чрез търговия, както и да посрещне потребностите на търговци, клиенти и потребители в дългосрочен период. Единственият оператор на газопреносна мрежа у нас обаче е БТГ и би било странно държавното дружество да се балансира на частната, а не на собствената платформа за търговия с природен газ.

Според споразумението с Trayport LtD услугата GlobalVisionEхchangeTradingSystem (ETS) може да се използва само за функциониране на борсов пазар във връзка с български газ, българска енергия, селско стопанство и гориво. Срокът за ползване на платформата обаче не е посочен. От доклада на КЕВР не става ясно какво се разбира под български газ и българска енергия, при положение, че добивът на такъв у нас е нищожен.

Съгласно посоченото споразумение с Trayport, системата за търговия може да се използва и за улесняване на двустранните извънборсови сделки между търговците. Именно това поражда съмненията на търговци на ток, че платформата може да се използва за изсветляване на съмнителни сделки.

Как ще се отрази на пазара?

Изрично в доклада на КЕВР е посочено, че "Булгаргаз" няма да може да пуска на частната платформа определените ѝ количества за търговия на държавната борса, които всяка година нарастват. През миналата година държавният газов доставчик успя да продаде през борсата едва 33 на сто от задължителните количества, но в аукционите от началото на 2021 г. се представя доста по-добре и може да се похвали с над 51 на сто реализация на вменените ѝ със закон обеми за борсова търговия.

"Дексиа", която търгува в полза на "Агрополихим" и балансира торовия завод, е сред регистрираните 40 участника на платформата на "Газов хъб Балкан". Предстои да се види дали ще се оттегли от тази платформа, ако частната, която иска да прави, бъде позволена.

За финансовото обезпечаване на сделките "Българска енергийна търговска платформа" е сключила през юни 2020 г. с "Клиър Екс" споразумение за извършване на услуги по клиринг. Предоставена е и банкова референция от "Уникредит Булбанк" за открита сметка с непосочен размер към която има сключен договор за кредит-овърдрафт в размер на отново непосочена от КЕВР сума за обезпечаване целите на основната му дейност.

Твърде малко обеми за две платформи

За сравнение в доклада относно исканата и от "Газов хъб Балкан" 35-годишна лицензия за борсова търговия с ток се посочва, че дружеството е в процес на търсене на клирингова къща, която да се занимава с гарантирането на плащанията по сделките.

През държавната газова борса в стартовата ѝ 2020 г. са минали над 10 процента от средногодишното потребление на синьо гориво у нас, а активните участници в този вид търговия са около една трета от регистрираните, сочат данните ѝ за миналата година. Това е доста малко, при това сделките са основно за балансиране.

При това положение усилията на регулатора би трябвало да са насочени към укрепване на този пазар и увеличаване на ликвидността му, вместо да се разрешава появата на конкуренция на един незрял пазар, коментираха участници на сега работещата борса пред Mediapool. Няма обаче законови пречки пред лицензирането на "Българска енергийна търговска платформа" и надали КЕВР ще си позволи отказ, смятат те.

Какво ще е въздействието на още една борсова платформа върху газовия пазар няма да стане ясно веднага след разрешаването ѝ, а след като се види как ще реагират играчите и потребители.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Roko
  #3

  Тая шашма ми прилича на Полаааааааааааааа, а?

 2. Венелин Велев
  #2

  България трябва да се газифицира. Това е реалистичен път за намаляване на въгледвуокисните емисии. Държавата тръгва да прави водородна икономика... Много смешно. Тя собствената си администрацията си не можа да електронизира, ма сега щяла да роди водород. "А за 30 години ме сколаса един лифт да изгради". Нищожни мечти на нищожни хораица.

 3. 1107a
  #1

  Тоя "хъб" Балкан къде се намира? Във вечните ловни полета?!? От кои доставчици може да се избира?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.