Задава се енергиен крах за 12 млрд. лв.

Експерти поискаха спиране на ценови намерения на ДКЕВР и политически консенсус за спасяване на отрасъла

Снимка: БГНЕС

Да се наложи мораториум върху всички решения в енергетиката и да се постигне политически консенсус за въвеждането на Енергиен борд в България под мониторинга на Европейската комисия, настояха в сряда от инициативата "Да спасим енергетиката на България" в отворено писмо до всички институции у нас.

 

В противен случай намеренията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за новите цени на тока и парното от 1 юли ще доведат до крах на отрасъла и ще докарат на държавата съдебни дела за поне 12 млрд. лв.

 

"Случващото се в българския енергиен сектор през последните години и особено през изминалите няколко месеца е катастрофа, която ще доведе страната ни до намаляване на кредитния рейтинг,финансова и енергийна криза засягащи всички отрасли на икономиката", посочват от инициативата.

 

"Зад намеренията да се "ребалансира“ българската енергетика се предприемат действия, които волно или неволно водят най-важния икономически сектор на страната до пълен крах. Непрофесионалните и необосновани решения на държавния енергиен регулатор все повече задълбочават хаоса в този важен сектор", пише в отвореното писмо.

 

Според експертите, проекторешенията за цените в секторите "Електроенергетика“ и "Топлоенергетика“ на ДКЕВР са необмислен акт, залагащ нереалистични приходи в отрасъла и почиващ на хипотези за бъдещи възможности, а не на законовите и договорните реалности в страната. Евентуалното едностранно прекратяване на съществуващите договори с американските ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, с компаниите от ВЕИ сектора и намеренията за отнемане на лицензите на крайните снабдители ще доведат неминуемо до лавина от съдебни дела срещу българската държава за не по-малко от 12 милиарда лева.

 

"Тази сума, заедно с лихвите, ще бъде платена от българските граждани, които сега получават фалшиви обещания за "облекчаване“ на техните разходи за енергия. Решенията в енергетиката ощетяват всички. Разходите на обществото за тях са много по-големи от привидната подкрепа", посочват енергийните експерти.

 

Те настояват за незабавно изпълнение на препоръките от доклада на Европейската комисия за българската енергетика и отстраняване на обвързаните в конфликт на интереси лица от ДКЕВР и от ръководството на "Българския енергиен холдинг".

 

Мораториум върху всички подготвяни регулаторни и законодателни промени до постигане на консенсус за бъдещето на енергетиката в България искат специалистите.

 

"Призоваваме за спешни преговори и постигане на политически консенсус за въвеждането на Енергиен борд под мониторинга на Европейската комисия, с участието на авторитетни международни организации, който да осигури баланс между интересите на всички страни и да гарантира стабилност и прозрачност в управлението на енергийния сектор", насотяват от инициативата "Да спасим енергетиката на България".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?