Според гръцката полиция

Задава се ескалация на взривоопасен коктейл от насилие

Задава се ескалация на взривоопасен коктейл от насилие

Полицията в Гърция очаква нова ескалация на насилието, като изказва опасения от нови кървави обири и расистки нападения в страната в следващите месеци, пише в. "Вима", цитиран от БТА.

Властите в южната ни съседка са на мнение, че спиралата на новото насилие ще започне от утре, когато гърците ще започнат да се връщат от родните си места, където са днес за честването на църковния празник "Голяма Богородица".

"Взривоопасният коктейл е съставен от непрестанни кървави обири, безкрайни изблици на расистко насилие, от конфликти между имигрантски групи, от вендети между хулигани, от безконтролно циркулиране на всякакъв вид оръжие, както и от опасността от завръщане на "градската партизанска война" с нови атентати след изчезването на организатора на "Революционна борба" Никос Мазиотис", изтъква изданието.

Убийствата на таксиметров шофьор на о-в Парос и на 20-годишен иракчанин в центъра на Атина миналата седмица, десетките нападения срещу чужденци, покушенията в Солун и на Света гора се смятат само за предвестник на това, което се очаква да се случи в следващите месеци.

"Вима" предупреждава още, че на фона на тази престъпност се очертава още една гореща есен, тъй като се готвят нови десетки протести на работещи, по време на които не са изключени стълкновения между анархисти, членове на крайнодесни организации и полицаи.

Рекордният скок на безработицата и присъствието на стотици хиляди нелегални имигранти допълват картината и увеличават страховете, че ситуацията може да излезе извън контрол.

Данните на полицията са крайно тревожни. Престъпността в Гърция навлиза в домовете на хората и опасността дебне на всеки метър. През 1991 г. в цялата страна са били регистрирани около хиляда обира годишно. В края на 2012 г. техният брой се очаква да надхвърли седем хиляди, посочва вестникът.

Споделяне

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?