Задава се лозарска стачка

Задава се лозарска стачка

Съществува опасност вместо да зарежат лозята си на Трифон Зарезан, лозарите да организират национален протест на празника си на 14 февруари пред Народното събрание. Това ще стане, ако депутатите не преразгледат размера на акциза върху домашната ракия, съобщи в неделя народният представител Яне Янев, който е главен секретар на партия "Ред, законност и справедливост".

Янев внася във вторник предложения за изменение и допълнение на два закона - за акцизите и данъчните складове и за спиртните напитки. Според него акцизът върху етиловия алкохол трябва да влезе в сила от 1 януари 2009 г., както е заложено в Румъния. Корекциите предвиждат налогът за до 50 л домашна ракия да е 0,50 лв. за литър, количествата от 50 до 100 л да се облагат с лев за литър, а когато надхвърлят тази граница акцизът да е 2 лв./л.

В края на миналата година депутатите решиха акцизът за хектолитър чист домашен алкохол да е 550 лв., което прави около 2 лв. за сварен литър 40-градусова ракия. Това предизвика масовите протести на собствениците на лозя, които произвеждат по-големи количества алкохол. Някои от селските казани затвориха, а други работят нелегално или плащайки само част от налозите.

Ако акцизът не бъде намален, ще има национална лозарска стачка, заяви Янев, който допълни, че организацията на протестите ще започне в началото на идната седмица със създаването на общ стачен комитет в Пловдив от лозарите от Южен Централен район. Той прогнозира, че е възможно протестите да започнат и преди Трифон Зарезан, тъй като недоволството срещу акциза върху домашната ракия е на прага на ескалацията.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?