Задава се нов полицейски протест

Задава се нов полицейски протест
Протестите и митингите на служителите на МВР се възобновяват. Основната причина за това са неизпълнените обещания на новото ръководство на МВР за законови промени, които да гарантират инкриминирането на посегателствата срещу полицаи. Единствената новост, която е въведена за подобно престъпление е увеличение на глобата от 500 лв. на санкция от 500 до 1000 лева.

"В последните години стана практика съдилищата в България да постановяват неоправдано високи присъди за служители на МВР без достатъчно доказателства и фрапиращо ниски присъди за извършители на престъпления спрямо полицейски служители, изпълняващи служебните си задължения. Настояваме съдът да подхожда към полицейските служители в съответствие с разпоредбите на конституцията и в делата срещу тях да бъде водеща презумпцията за невинност. Настояваме за посегателство върху полицай по време на изпълнение на служебните му задължения в Наказателния кодекс да се предвидят чувствително по-тежки наказания", заявяват от синдиката на служителите в МВР.

Те организират подписка под наслов "Невинен до доказване на противното!" в подкрепа на исканията на служителите в МВР за промяна на съдебната практика при гледането на определени дела, която "нарушава законово установеното ни право на справедлив процес, както и презумпцията за невинност, която е свещено право на всеки български гражданин".

Подписката ще се проведе по различните градове в страната и ще продължи от 23 до 26 септември включително. На 27 септември полицаите организират национален митинг под наслов "Върховенството на закона ДА е за всички!, който ще се проведе в София.

Обещания, обещания, обещания

Синдикалистите са недоволни, че огромна част от промените в Закона за МВР, за които са имали съгласието на министъра, не са изпълнени. Освен инкриминирането на посегателството срещу полицаи, не са спазени още редица обещания.

Отпаднал е текстът, според който всеки член УС на синдиката може да бъде уволняван само със съгласието на организацията.

Отпаднали са и предложенията на синдиката, според което служителите което служителите в МВР могат да се организират за подпомагане и защита на своите професионални и социално-икономически права.

Вместо това в предложените промени е записано, че министърът на вътрешните работи и синдикалните организации, в които членуват държавни служители в МВР, сключват споразумение за сътрудничество при осъществяване на социално-икономическите права и интереси на държавните служители.

Това са само част от обещанията, които синдикатът смята за неизпълнени.

Служители в МВР се оплакаха пред Mediapool, че публичните изяви на министъра заблуждават, тъй като той непрестанно обяснява как ще работи със синдиката, но всъщност не е така. "С едната ръка те държи за врата, с другата ти дава да ядеш", възмущават се полицаите.

Уволнения

Според информация на Mediapool в МВР е спусната вътрешна секретна заповед от 16 септември, според която всички служители на МВР, осъдени по чл. 78 (А) от НК, който заменя наказателната отговорност с административна (глоба) трябва да бъдат уволнени дисциплинарно. Твърди се, че става въпрос за около 5000 служители. Според статистиката огромната част от присъдите по 78 (А) са за леки катастрофи или по жалби основно на "криминалния контингент".

Абсурдното е, че заповедта е секретна, което не дава възможност на полицаите за юридическа защита. Ако се стигне до уволнения в такъв мащаб, това ще се отрази изключително демотивиращо на състава, прогнозираха работещи в системата. Те довериха, че в няколко областни дирекции от полицаите са поискани съдебните решения, с които са били осъдени. Повечето от тях обаче са излезли по спешност в отпуск или са се "разболели".

Натиск

Членове на синдиката алармираха, че драстично се е засилил натискът върху тях, предимно чрез постоянни проверки. Имало случай, в който шеф на синдикална структура е проверяван 17 пъти еднин след друг, независимо, че от нито една от ревизиите не е показала нарушения.

Проблемът с проверките е, че като се пусне сигнал срещу определен полицай или служител в МВР, вътрешният отдел е задължен да го провери. Така дори и нищо да не излезе от проверката, се пуска нов сигнал и това може да продължава до безкрайност.

Подложен на натиск полицай дори е посегнал на живота си. Това е станало миналата събота, но случаят не бе оповестен.

В същото време полицейският бюлетин е пълен с разкриването на всевъзможни дребни и незначителни случаи, възмущават се от синдиката.

Полицаят Ангел Керинов от Силистра се е самоубил с личното си ловно оръжие пред очите на колегите си. Ден преди това автомобилът, с който е пътувал към дома си, шофиран от приятелката му, е катастрофирал. Заради това Керинов бил подложен на натиск, а няколко часа по-късно е взел фаталното решение.

Друг полицай – Валентин Терзиев от Нови Пазар - е получил инфаркт, след като е бил неправомерно наказан, твърдят негови колеги, според които този случай е предизвикал голямо напрежение в местната полиция.

Безпрецедентните за последните десетилетия полицейски протести започнаха в края на миналата година срещу предишното ръководство на МВР. Те бяха прекратени заради заплахи от уволнения, след като демонстрантите организираха символично "погребение" на МВР в центъра на София.

Една от първите срещи на вътрешния министър Цветанов след встъпването му в длъжност бе със синдиката. След нейния край наблюдателите останаха с усещането, че ръководството на МВР и на профсъюза ще работят в дух на сътрудничество и разбирателство. Това впечатление обаче се оказа измамно и бе разбито за по-малко от два месеца.

В момента Цветанов, който е бивш кадър на министерството, се е заел с нелеката задача да сложи ред в системата и тя да покаже видимо по-добри резултати в борбата с престъпността и корупцията. Освен рокадите по върховете и смяната на шефове на областни дирекции, Цветанов лично се зае с разгласяването на разкрития за корупция сред редови полицаи. Засега не е съобщено за злоупотреби или нередности сред "по-едрите риби".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?