Задава се нова газова криза между Русия и Украйна

Украинската компания "Нафтогаз" може да се сблъска с проблеми с плащанията на газовите доставки от "Газпром" заради катастрофално нарастващата задлъжнялост на украинските топлоелектрически централи, съобщи агенция РИА Новости, като се позова на прессъобщение на компанията.

Общият дълг на централите възлизал вече на 575 милиона долара. От компанията отбелязват, че това се превръща в общонационален проблем и може да доведе до негативни последици за цялата украинска икономика.

Според украинските медии "Нафтогаз" заради задълженията им е намалил подаването на газ към към ТЕЦ-овете и големите промишлени предприятия в редица градове.

Според подписания в края на януарската газова криза договор Украйна е длъжна да плаща получения газ не по-късно от седмия ден на следващия месец. В противен случай "Газпром" е в правото си да поиска стопроцентно авансово плащане.

На 24 февруари Съветът на директорите на "Газпром" щял да обсъди проблема със затрудненията на украинските предприятия и по-нататъшната си стратегия по отношение на "Нафтогаз".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят