Задава се нова "газова война" между Москва и Киев

Задава се нова "газова война" между Москва и Киев

При първото си официално посещение в Русия неотдавна новият украински министър-председател Виктор Янукович не постигна особено много. Освен топлите думи, които си размениха с руския домакин, президента Владимир Путин, в черноморския курорт Сочи, двамата не си казаха кой знае какво. С това започва анализ на Томас Розер от австрийския вестник “Прессе”, цитиран от БТА.

Преди посещението си Янукович твърдеше, че ще извоюва отстъпка  в цената за доставките на руски газ. Резултатите от разговорите му с премиера Михаил Фрадков и президента Путин обаче бяха скромни. До края на годината сегашната цена от 95 долара на 1000 кубически метра не трябва да се повишава, а след това "ще реши пазарът". Това накара Янукович да оповести трезво: "Смятаме, че няма да се стигне до драстично покачване на цената на руския газ."

С идването на власт на проруския премиер в Москва и Киев очакват подобряване на охладнелите руско-украински отношения след "Оранжевата революция". Когато обаче става дума за пари и газ и мнимите братя по душа играят покер. Вероятно ще се наложи Киев да бръкне по-дълбоко в джоба си заради руския природен газ, защото Янукович отказва на съседа си да участва в неговата газопроводна мрежа.

В "газовата война" в началото на годината Москва искаше да вдигне цената на доставките на газ от 50 на "съобразените с пазара" 230 долара. В края на краищата се стигна до споразумение за временна цена от 95 долара, напомня авторът на анализа.

Дори ако през 2007 г. цената на газа стане "само" 150 долара на кубичен метър, това ще донесе на Украйна сериозни проблеми. До края на годината газовият дефицит се оценява на 8 милиарда кубически метра, а националната компания "Нафтогаз" е в затруднено финансово положение, казва украинският вицепремиер

Андрей Клюев. По думите му състоянието на украинската енергетика е тревожно, като се очаква през зимата отново да има проблеми с доставките на газ.

Янукович се надява, че с посещението си е подобрил климата за следващия покер за цената на газа. Със съобщението си, че скоро руският ще бъде обявен за втори национален език, Янукович предизвика гнева на прозападния коалиционен партньор "Наша Украйна", се казва още в публикацията на “Прессе”.

Това обаче не е единственият повод за гнева им, казва вестникът и се позовава на изданието "Киев пост", което твърди, че със забавянето на почти готовите преговори за присъединяване към Световната търговска организация новата власт съзнателно иска да пусне Москва да влезе първа в организацията.

Украинското издание твърди, че проруската политика на новия премиер напомня люлеещия се курс на предишния скандален президент Леонид Кучма, който със своята политика лавираше между Изтока и Запада. "Изправени сме пред опасността Украйна да не развие отношения с Европа, а да запази тези, които бе установил Кучма", заключва “Прессе”, като цитира изданието.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?