Задава се нова подмяна на международните паспорти

Предстои втора поред масова подмяна на международните паспорти, заради новите изисквания, които въвежда Европейският съюз от 2007 г. Първата подмяна, преди повече от пет години, бе свързана с въвеждането на по-висока степен на защита на всички документи за самоличност покрай падането на Шенгенските ограничения за България.

През 2007 г. българите ще пътуват в чужбина с нов международен паспорт, в който ще бъде инсталиран специален информационен чип с данни за притежателя му, съобщи в четвъртък заместник министърът на вътрешните работи Бойко Коцев, цитиран от Дарик радио.

До месец София чака от ЕС техническите данни за това каква информация трябва да се съдържа в чипа на международните паспорти. Според изискванията, до май 2007 г. в него трябва да бъде въведена лицевата биометрия на притежателя му, а до 2008 - и пръстовите отпечатъци.

По данни на МВР, около 3.5 млн.българи ще трябва да придобият нов международен паспорт с електронен чип. Според зам.вътрешният министър Бойко Коцев, все още не са направени сметките колко ще струва подмяната. Чипът, който ще бъде инсталиран в паспорта, ще може да побира 72 килобайта информация.

С решението за въвеждане на електронен чип българите, чийто срок на международния паспорт изтича през тази година, ще трябва да си изкарат нов на два пъти само за няколко месеца.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?