Задава се очакван провал на плановете на МО за продажба на имоти и утилизация

14 000 тона излишни боеприпаси се съхраняват във военни складове

Задава се очакван провал на плановете на МО за продажба на имоти и утилизация

14 140 тона излишни боеприпаси се съхраняват във военни складове към септември тази година, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов по време на парламентарния контрол в петък.
Той обяви, че според план на МО до края на 2014 година МО трябва да се освободи от ненужните муниции. И след 2014 години да се съхраняват едва 2-3 хил. тона.

Този план обаче вече сериозно изостава и не става ясно защо военният министър продължава да се позовава на него. Според новия план за развитие на въоръжените сили до 2014 година трябва да бъдат осигурени общо около 114 млн. лева за утилизация. Само за 2011 година сумата трябва да е 45 млн. лева, а за 2012 – 60 млн. лева.

Тази година обаче заделените средства са само 1.3 млн. лева и то останали от проваления конкурс за утилизация миналата година. С тези средства трябва да бъдат утилизирани 1300 тона.
В същото време непрекъснато се натрупват още количества ненужни муниции.

"През следващите години ще бъдат осигурявани средства в зависимост от възможностите на бюджета", заяви Аню Ангелов.

"Има складове около населените места, които представляват сериозна опасност", заяви от своя страна депутатът от Коалиция за България и бивш заместник-министър на отбраната в кабинета "Станишев" Спас Панчев.

Темата за утилизацията на излишните боеприпаси стана особено актуална, след като през 2008 година взривовете в поделението край Челопечене разтресоха цяла София.
Конкурсът за утилизация, обявен миналата година, завърши безрезултатно. Въпреки че по закон имаше право да подпише контракта, военният министър Аню Ангелов спря конкурса, след като се оказа, че само една фирма отговаря на зададените условия и дефакто трябва да се състезава сама със себе си.

След това спечелилата фирма "Берета трейдинг" каза, че ще си търси правата по съдебен ред, а малко по-късно от МО обявиха, че се е отказала от това си намерение.
Подозренията към конкурса бяха породени от изказване на ресорния заместник-военен министър Валентин Радев. Още преди да бъде обявена поръчката той обяви, че боеприпасите ще бъдат унищожавани от русенска фирма. Оказа се обаче, че тя не е изпълнила условията.

В петък Аню Ангелов отново каза, че е имало нередности около конкурса, но пак не уточни какви са били те.

Депутатът от левицата пък въобще не намери за нужно да пита, а заяви готовност от страна на БСП да иска от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков повече средства за утилизация.
В петък Аню Ангелов обяви и отдавна предизвестения провал на стратегията си за освобождаването на МО от ненужни имоти.

"Почти всички търгове за имоти се провалят поради липса на кандидати за закупуване. Огромно е количеството пари, което се съхранява в българските банки от българските граждани, но за съжаление няма интереси към големите имоти", заяви Аню Ангелов.

Екипът на военния министър Аню Ангелов обяви в началото на миналата година амбиция до края на 2012 година МО да се освободи от всички армейски имоти с отпаднала необходимост, които към тогавашния момент бяха 858. МО обаче успя да продаде едва няколко десетки имоти и оправдава неуспеха си със застоя на имотния пазар.

Въпреки продажбата на имоти и предоставянето им на общини сумата за охраната им е нараснала в сравнение с миналата година. През 2010 разходите за охрана са били 986 хиляди лева месечно, докато през тази са вече 1.072 млн. лева, показват данни на министерството, предоставени на Меdiapool.

От Министерството на отбраната (МО) обясняват увеличението на разходите по това перо с освобождаването на нови имоти с отпаднала необходимост при извършването на структурни промени във ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?