Задава се пореден ремонт на столичното Ларго

Общината вижда проблем с проекта, Министерството на културата настоява строителят да поеме отговорност

Сн. БГНЕС

Ларгото в София отново ще бъде ремонтирано, за да се отстранят поредните появили се дефекти. Тази част от центъра на София беше обновена преди три години с пари от еврофондовете. От тогава периодично се появяват проблеми - разместени и счупени плочки, течове.

В момента част от плочките около стъклените куполи са счупени и разместени. От Столичната община, които от миналата година стопанисват обекта, твърдят, че проблемът е в допусната проектантска грешка, изпълнителят на ремонта смята, че плочките се чупят, тъй като мястото се чисти с тежка техника, от Министерството на културата, което възложи ремонта, пък искат проблемите да бъдат отстранени от строителя. Освен това го заплашват със съдебни дела, ако не го направи за своя сметка.

"Министерството на културата ще предяви съдебен иск срещу фирмата, изпълнител на строителните дейности по проект "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", ако откаже да отстрани констатираните повреди по обекта в рамките на гаранционния срок от 5 години", обявиха във вторник от Министерството на културата. В него се допълва, че многократно в последните месеци е искано от изпълнителя - консорциум "Антична Сердика" "да вземе мерки в рамките на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ) и да отстрани констатирани проблеми по проекта, но досега такива не са взети".

Ако изпълнителят откаже да отстрани дефектите, това щяло да бъде възложено на друга фирма, а после изхарчената за услугите ѝ сума да бъде потърсена от "Антична Сердика" по съдебен ред.

Според министъра на културата Боил Банов на проектанта е възложено да направи и допълнителен анализ на проекта и ако се наложи да предложи "проектантски решения, които ще засилят устойчивостта на куполната част и отводнителната система".

По-рано през деня зам.-кметът по образование и култура на Столичната община Тодор Чобанов коментира, че анализи ан общината показали, че има грешки в проекта за ремонта на Ларгото. Пред бТВ той обясни, че стъклените куполи са направени като обикновен покрив, но това не било подходящо за пешеходно пространство в центъра на София.

Представителят на изпълнителя - инж. Росен Колелиев коментира, че фирмата е изпълнила ремонта, както е било по проект. Според него всякакви поправки, които се правят в следствие промяна на този първоначален проект, трябва да са за сметка на Министерството на културата. Колелиев повтори, както заяви и през 2018 г., че проблемът с плочките се дължи на това, че Ларгото се чисти с тежка техника, която чупи настилката.

След среща в Министерството на културата по-късно през деня Тодор Чобанов беше цитиран от пресцентъра на ведомството, че е казал, че очаква "строителят да изпълни своя ангажимент и да се задейства съответната клауза по закон за спазване на гаранцията".

Споделяне

Още по темата

Още от България