Задава се разцепление на “анти-ДПС” вота в Кърджали

Задава се разцепление на “анти-ДПС” вота в Кърджали

В Кърджали се задава опасност от разпиляване на гласове, което може да доведе отново до победа на кандидата на ДПС и досегашен кмет на града Хасан Азис. Това стана ясно в понеделник, след като бе лансирана поредната номинация – на директора на астрономическата обсерватория - Агоп Узунбохосян, който вероятно ще бъде подкрепен от коалиция с участието на ДСБ, ССД и Демократическата партия, съобщи говорителят ѝ Стоян Стоянов, цитиран от БТА. След балотаж в неделя инж. Никола Пашинов спечели предварителните избори за единна гражданска кандидатура на сдружението “За Кържали”. Целта на формацията е „да даде отпор на хегемонията” на ДПС в града и за кмет да бъде избран кмет от нетурски етнос.

С кандидатирането на Узунбохосян обаче тази идея може сериозно да бъде разклатена и заради факта, че ГЕРБ също се включиха в надпреварата със самостоятелен кандидат – бизнесменът Стефан Чанев.   

“Досега е факт, че има формация от три десни партии, които се обединяваме, за да излезем с обща кандидатура за кмет и обща листа за общински съветници”, обясни Узунбохосян, който е и бивш общински лидер на СДС. Той обаче не потвърди със сигурност, че ще бъде кандидатът на десните, тъй като все още не са приключили процедурите за регистрация в общинската избирателна комисия.

Запитан как очакват десните да се представят в надпреварата с вече обявените кандидати - Хасан Азис и Никола Пашинов, Узунбохосян заяви: “На състезание, като на състезание, никой не тръгва с пораженчески настроения. За нас е много важно присъствието ни като група в следващия общински съвет. В дясното пространство засега няма заявени участници и затова се надяваме да бъдем подкрепени като група”.
Досега не бе ясна позицията на БСП за това кой ще бъде техният кандидат, но след балотажа в неделя лидерът на червените в Кърджали Милко Багдасаров обясни пред Mediapool, че застават зад инж. Пашинов. Багдасаров призова всички партии и организации, които все още се колебаят в позицията си, да го подкрепят. Според председателя на БСП - Кърджали подкрепата им за Пашинов няма да създаде напрежение с централата на “Позитано” 20. “Нямаме проблем с централното ръководство в София, Пашинов е нашият кандидат”, коментира Багдасаров.   

В неделя на балотажа на предварителните избори в Кърджали са гласували 3 275 души. Говорителят на сдружението “За Кърджали” Димитър Арнаудов съобщи, че само 19 са недействителните бюлетини.

За избрания на вота инж. Никола Пашинов са гласували 1 883 или 57,83 на сто от избирателите. Опонентът му д-р Атанас Ангелов събира 1 373 гласа или 42,17% от действителните бюлетини.

Според Димитър Арнаудов партия "Атака" остава коалиционен партньор в гражданското сдружение.

Споделяне

Още от Местни избори 2007

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?