Задава се сблъсък между НДСВ и БСП кой да оглави КРС

Коалиционните партньори НДСВ и БСП са изправени пред пореден сблъсък по кадрови проблем. Мандатът на шефа на Комисията по регулиране на съобщенията (КРС) изтече преди няколко дни и вече тръгна наддаването кой да го наследи.

Депутати коментираха в петък, че НДСВ смята да предложи Йордан Мирчев, шеф на парламентарната транспортна комисия.

Долорес Арсенова, зам.-председател на НДСВ, коментира пред Mediapool,  че Мирчев е добра кандидатура, тъй като е много добре подготвен за поста и добър професионалист. Арсенова допълни, че не знае да са финализирани преговорите между БСП, НДСВ и ДПС за определяне на титуляр.

В НДСВ обаче се обсъжда и друга кандидатура - на Любомир Стоичков, шеф на Главна дирекция “Контрол на съобщенията” в КРС. Той бил номинация на Милен Велчев, зам.-председател на НДСВ, сочен напоследък като вицецар.

От ръководството на БСП обаче коментираха пред Mediapool, че едва ли ще се съгласят на политическо назначение за шеф на КРС. НДСВ може да предложи  Мирчев или някой друг, но позицията ни е комисията да се оглави от фигура, която да има безспорни професионални качества, а не да е посочена от партийна централа, казаха депутати от левицата.

Още повече, че в ръцете на бъдещия шеф на комисията ще бъде съсредоточена доста власт, тъй като според разглеждания в момента на второ четене Закон за електронните съобщения, на КРС се дават много големи правомощия.

Регулаторният орган вече се възлагат функции да решава спорове между различните оператори. КРС става първостепенен разпоредител с бюджетни средства. Според приети вече текстове комисията ще получава и приходи от няколко вида такси, сред които административни, 40 на сто от годишните такси за ползване и за временно ползване на ограничен ресурс - радиочестотен спектър, лицензионни и регистрационни такси.

В бюджета на КРС ще влизат и 5 % от окончателната тръжна цена след търг или конкурс, 20 на сто от глобите и имуществените санкции и пр.

Депутати от левицата коментираха, че с по-големите права на КРС постепенно функцията на Съвета за електронни медии ще намалее и нуждата от такъв орган ще става все по-символична.

От БСП и НДСВ обясниха, че кадровите въпроси в КРС ще се решават от лидерите на тройната коалиция. Съветът би трябвало да се събере, след като лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски се завърне в България. В средата на януари той замина на околосветско пътешествие със съпругата си за три седмици, във връзка с тяхната сапфирена сватба.

Представители на мнозинството казаха, че Политическият съвет на коалицията ще реши и кой ще наследи на поста министър по европейските въпроси Меглена Кунева, която от началото на годината е европейски комисар по защитата на потребителите. От НДСВ настояват мястото да бъде заето от Гергана Грънчарова, зам.-външен министър, но в средите на БСП все повече се чуват гласове за закриването на поста, понижаване на длъжността и с европейските въпроси да се занимава човек, излъчен от левицата.

Споделяне

Още от България