Задава се смяна и на шефовете на ДАНС и разузнаването - нарушавали закона

Шефът на финансовата инспекция, който разкри дълговете на Божков, е в болничен

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев, сн. БГНЕС

Шефовете на ДАНС и "Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Димитър Георгиев и Атанас Атанасов са прекратили дългосрочните си неплатени отпуски, но служебният премиер Стефан Янев е отказал да ги приеме.

Засега двамата не са отстранени от постовете си, но президентът Румен Радев показа, че им няма доверие, като ги обвини, че не са изпълнявали закона да предоставят на председателя на парламента, премиера и държавния глава еднаква по обем и съдържание информация.

"Верността им е към бившия министър-председател Бойко Борисов, а не към България", каза Радев.

Лоша драматугия

"Шефовете на спецслужбите бяха поканени на среща при премиера още миналата седмица и те не се отзоваха. Днес са дошли в Министерския съвет с идея за среща при премиера, но срещата не се състоя заради натоварената програма покрай заседанието на правителството", каза говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

"Цялата драматургия с шефовете на службите можеше да бъде по-добре изиграна от тяхна страна", добави той.

И двамата са спрели неплатените си отпуски и от днес са на работа, съобщи бТВ.

От седмица премиерът Янев работи добре със заместниците на Георгиев и Атанасов, каза Кутев.

Преди ден силовият вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков каза, че няма да може да работи със сегашните шефове на двете служби, но засега няма информация дали служебният кабинет ще ги освободи.

"Това е позорно явление, поредно, в нашето съвремие – ръководители от висок ранг на служби, които по конституция и закон са призвани да осигуряват националната сигурност на всички български граждани, на държавата. Сменява се правителство, на което те трябва да служат, както повелява законът и, както обичам да давам за пример една поговорка: те излязоха в отпуск по време на жътва. Когато трябва да подготвяме избори и да дадем увереност на българските граждани, че вече няма да има изборни измами, те излязоха в неплатен отпуск", каза вицепремиерът пред БНР.

Кой за кого работи?

Малко по-късно в сряда президентът Румен Радев също даде сигнали, че вероятно двамата ще бъдат сменени.

Той каза, че службите не са изпълнявали закона и не са предоставяли необходимата информация.

"По закон трябва да се предоставя еднаква по обем и съдържание информация и към председателя на Народното събрание, и към министър-председателя и към президента. Това изискване на закона в много от случаите не е изпълнявано и това може лесно да се докаже. Очевидно примерът на бившия министър-председател, който обича да се крие зад отпуски и болнични, е твърде заразен и за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия", каза Радев.

Според президента абдикацията от отговорност към националната сигурност от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е към бившия министър-председател Бойко Борисов, а не към България.

Той допълни обаче, че при него не е постъпвало предложение за освобождаването им, защото решението е на изпълнителната власт.

"Примерът на бившия премиер Бойко Борисов да се крие зад отпуски и болнични е заразен и за неговите подчинени", коментира държавният глава Румен Радев.

Бившият премиер Бойко Борисов също излезе в отпуск след изборите, а след време и в болнични заради футболна контузия.

Още отпускари

Междувременно в сряда стана ясно, че в отпуск по болест е излязъл и директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев, който е подчинен на финансовия министър. От АДФИ потвърдиха информацията, която първо бе съобщена от медиите.

Начев, който е бивш служител на ДАНС, направи няколко ключови финансови инспекции през последните 1-2 години. Именно Начев излезе пред медиите в началото на 2020 г. и обяви, че бившата Държавна комисия по хазарта в нарушение на закона е пропуснала да събере стотици милиони левове от лотариите на хазартния бос Васил Божков. Неотдавна агенцията, ръководена от Начев, пък изнесе резултатите от друга ключова инспекция - на дружеството "Автомагистрали", която не откри нарушение дори за 1 лв. при харченето на 2.7 млрд. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България