Задава се третото издание на фестивала Master of Art

сн: Master of Art, Facebook

Филми за Чарли Чаплин, Мария Калас, Екзюпери са в програмата на задаващия се от 12 до 20 април кинофестивал Master of Art, съобщи във вторник инициаторът и основен двигател на фестивала Найо Тицин.

“Master of Art” (MofA) е първият на Балканите международен филмов фестивал за документални филми, посветени на изкуството. Тази година фестивалът ще представи най-добрите документални филми, продуцирани и имали премиера по света след 1.1.2016 г. в областта на aрхитектурата и дизайна, арт инсталации, съвременно и протестно изкуство, изобразителнo изкуствo и фотография, музика и танц, литература, театър и кино, кулинарно изкуство, видео арт и арт реклами, изкуство за деца и изкуство във видеоигрите.

Както винаги, фестивалът се стреми да приобщи максимално българската публика към съвременните световни тенденции в тези сфери и да ѝ предостави алтернатива на масовата култура.

Фестивалът се фокусира и върху подрастващото поколение - млади таланти от училищата и академиите по изкуства, за създаване на нови възможности за тяхното пълноценно изграждане и стимулиране на творческите им изяви.

Третото издание на фестивала ще се проведе едновременно в 5 киносалона в София – Кино Люмиер Лидл, Кино Одеон, Евро Синема, кино G8 и Дом на Киното.

“Master of Art” се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния дворец на културата и Фондация “Master of Art”.

В афиша на фестивала е филмът "Чаплин на остров Бали", набеден в интернет за порнографски. През 1932 г. Чарли Чаплин е депресиран от навлизането на звуковото кино и "забягва" на остров Бали. Там снима местните хора, които поради климатичните особености танцуват голи. Заради неуместните коментари по повод на трейлъра блокираха страницата ни във Фейсбук, разказа във вторник Найо Тицин.

След подробни обяснения и гледане на филма от "факторите" страницата е отблокирана. В продукцията са включени неизвестни доскоро кадри на самия Чаплин, открити преди няколко години.

Изцяло върху думи на Мария Калас е изграден и филмът за оперната прима - "Мария и Калас" - от нейни интервюта, писма, дневници, каза Тицин. За него общото между двете заглавия е констатацията, че славата не прави хората щастливи - зад външния блясък и знаменитостите са хора със своите терзания и драми.

Препратка към българското европредседателство е изборът на заглавието за откриването на 12 април от 20.00 ч. в кино "Люмиер" - "Да танцуваш Бетовен". Филмът проследява деветмесечната подготовка на спектакъла на Морис Бежар по Деветата симфония на Бетовен, представен в Токио с Израелската филхармония под диригентството на Зубин Мета.

Между акцентите в програмата е и филмът преди официалното откриване, посветен на Екзюпери - от него някак на подсъзнателно ниво разбираме какво е довело автора до написването на "Малкият принц".

Абонамент на цената на 4 билета дава право на всички прожекции в кино "Люмиер", "Одеон" и Дома на киното, носи и "бонус" - луксозния каталог за Master of Art.

Фестивалът ще гостува и в Пловдив и Варна.

Споделяне

Още от Общество