Задава се забрана за преносими компютри в салона на всички полети към САЩ

Задава се забрана за преносими компютри в салона на всички полети към САЩ

Американските власти са готови да забранят внасянето на преносими компютри в пътническия салон на всички полети към територията на САЩ заради реална заплаха, заяви министърът на вътрешната сигурност Джон Кели, цитиран от Франс прес.

"Заплахата е реална. Терористите имат натрапчива мисъл да свалят самолет в полет, особено американски самолет, пълен с пътници американци", каза Кели по Фокс нюз.

Американските власти забраниха на 21 март на пътниците в самолети, излитащи от десет летища в арабски страни и Турция да внасят в пътническия салон преносими компютри, таблети и други електронни устройства, по-големи от мобилен телефон. След това властите заявиха, че тези ограничения могат да обхванат и други части на свeта , включително Европа, тъй като САЩ имат информация от разузнавателните служби, че преносим компютър може да бъде използван за взривяване на бомба в самолет, добавя АФП.

Забрана за внасяне на преносими компютри в пътническия салон може да създаде хаос на европейските летища. През лятото между страни от Европейския съюз и САЩ са предвидени над 3250 полета седмично, сочат данни на въздухоплавателната индустрия.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?