"Задавах въпроси, а Борисов отговаряше". Тома Биков беседва с протестиращи

"Задавах въпроси, а Борисов отговаряше". Тома Биков беседва с протестиращи

Тома Биков, настоящият депутат от ГЕРБ и бивш политически противник на премиера Бойко Борисов, обясни пред протестиращи активисти на "Демократична България" какво го е накарало да вземе резкия завой и от критик да се превърне в поддръжник на премиера.

Той се сблъска с недоволните младежи на излизане от сградата на Партийния дом, където вече се помещават депутатите. Първоначално Биков просто ги гледаше, докато те го викаха, но в крайна сметка реши да се приближи до тях. Протестиращите му задаваха редица въпроси, а той им отговаряше, но защитен от полицейски кордон.

Бивш журналист от в. "Гласове" и привърженик на СДС и ДСБ, Биков влезе в политиката 2012 г. като част от партията на Меглена Кунева ДБГ. Той е автор на статията за Борисов "Карикатура на диктатор", участва и в създаването на вече несъществуващия "Реформаторски блок". През 2014 година се дистанцира от блока, обявява се за коалиция между РБ и ГЕРБ, след изборите същата година става съветник в кабинета "Борисов 2". През 2017 година бе издигнат за депутат от партията на Борисов, но от гражданската квота.

"Говорихме си, задавах му въпроси както вие на мен сега"

"Много неща ми промениха мнението. Аз с Борисов се запознах 2013 година, когато не беше министър-председател, когато бяха другите протести ( бел.ред- протестите срещу кабинета "Орешарски"). Имахме възможност доста да си говорим, да му задавам доста въпроси, така както сега и вие на мен задавате. Дал ми е отговори, които са ме удовлетворили, а след това чашата на търпението преля с "Реформаторския блок". Това е без да влизам в детайли. Видях много неща, и ГЕРБ видях, и РБ видях", каза Биков в четвъртък в отговор на въпрос как си е променил толкова много мнението за премиера.

Питащите го настояха за по-конкретен отговор, но не получиха такъв.

"Вие имате достойнство, нали?", запита преди това един от протестиращите.

Биков подчерта, че е имал много причини да си преобърне мнението за Борисов, но нито една от тях не била финансова.

"Нека ме проверят, аз съм готов на пълна проверка", каза той, а протестиращите го репликираха, че няма институция, която да го провери и да покаже реалните резултати от проверката.

"Каква проверка? Вие не зададохте един въпрос на главния прокурор", каза един от демонстрантите.

Биков предложи самите протестиращи да проверят дали има нередности с парите и имотите му.

Литература ли е, че премиерът на България е шофьор на джипка

Друг въпрос към депутата беше докога Борисов ще се крие от хората и ще прави лайфове от джипката си.

"Е, не. Не се крие. Защо да се крие?", каза Биков, след което въпросът му бе подставен по друг начин:"Докога страната ще има за министър-председател шофьор?"

"Това е литература вече", отвърна Биков.

"Ние ли сме мафията?"

Протестиращите момичета и момчета продължиха с въпросите си. Този път направиха препратка към вчерашното изказване на премиера, че "мафията е на улицата и му иска оставката".

"Приличаме ли ви на мафия?", обърна се протестиращ към Биков, който отговори лаконично с "не". "За вас аз не съм казал, че сте мафия. Аз се надявам да не ви използват без да искате", добави той.

Демонстрантите отговориха, че не се чувстват използвани.

Биков бе попитан и дали смята, че сегашното Народно събрание има легитимността, за да предлага изцяло нова конституция.

"А 35-тото имаше ли, за да свика предишното Велико Народно събрание? Да, има, след като 35-тото има", посочи депутатът.

По време на разговора имаше и въпроси за властта и услугите на "медийния апарат на Пеевски, които ще спрат, щом парите свършат". "Дай боже държавата да върви напред", каза Биков, след като бе попитан за Пеевски.

Той няколко пъти подкани протестиращите, ако искат промяна, да влязат в управлението.

Кой на кого набива акъл

"Срам ме е от вас", каза на Биков едно от момчетата. Депутатът пък отговори, че не го е срам от протестиращите му събеседници. Последва въпрос дали се срамува от езика на премиера в изтеклите записи.

"Аз сам си набивам акъл. Не чакам някой да ми го набива", каза Тома Биков, но така и не отговори дали го е срам от изказаните в записите думи и от демонстрираното поведение в тях.

Разпитът завърши с пожелание за "успех", отправено от Биков и викове "оставка" от протестиращите.

Видеото от разговора между Биков и протестиращите започва след 26-тата минута:

Споделяне

Още по темата

Още от България