Задаващата се остра финансова криза сблъска "Дондуков" 1 и 2

Георги Първанов и Бойко Борисов имат общ кръг икономически приятели и президентът е бил заинтересован ГЕРБ и в частност на Бойко Борисов да са на власт, каза бившият депутат от БСП Татяна Дончева в неделя пред БНР.

Според нея обаче Бойко Борисов е предал всички, с които е работил и Първанов може да остане "излъганото камилче".

Дончева, която още при управлението на тройната коалиция обвини президента в политика на "путинизация", заяви, че продължава да стои зад тези си думи.

Според нея обаче не геостратегическите проекти са в основата на сегашната междуинституционална криза.

"Връзката с руските проекти не намирам за сериозен довод. Истината е, че Бойко Борисов има неясна позиция по отношение на руските проекти. Аз винаги съм твърдяла, че той е поел ангажимент и пред руската страна, преди да дойде на власт, че тези проекти ще бъдат, както и е поел ангажимент и пред американската страна, че тия проекти няма да бъдат", коментира Дончева.

Според нея причина за сегашния конфликт е "много тревожната" ситуация с държавните финанси и прекомерното натрупване на дефицит. "Обстоятелството, че правителството крие този факт, няма да му помогне, защото той след няколко месеца ще лъсне", заяви Дончева пред БНР. По думите ѝ министърът на финансите и премиерът Борисов, който в крайна сметка носи отговорност за правителството, са допуснали "две-три груби грешки".

Първи две стъпки на Дянков бяха да спре разплащането с бизнеса за обществените поръчки и да спре връщането на ДДС, като се мъчи да го разсрочва във времето неизвестно колко дълго, каза Дончева.

Според нея това напомня ситуацията преди 1996 г., довела до безпрецедентна финансовата криза. "Тогава правителството беше разпоредило на държавните фирми да вземат кредити от частните банки, но да не ги връщат, и една година след това настана тежка финансова криза в държавата, благодарение на това неразумно управляване на финанси. В момента правителството се мъчи да извади "нова опера за бягане", като сюжетът е, че предишното правителство е сключило много обществени поръчки, за които е нямало пари за разплащане."

Дончева отбеляза, че "голямата част от бизнесмените бяха готови на мило и драго да получат някои обществени поръчки, които да ги държат над водата в условията на кризата, и че те бяха готови и на разсрочени плащания, и на всякакви други неща."

Това, по думите ѝ, било добро поведение в условия на криза, защото "по този начин, макар и трудно, бизнесът плува, работниците му получават, макар и по-малко доходи, а същевременно нещо капе и в хазната с данъците."

"Това, което направи Дянков, е просто безумно от финансова гледна точка и тепърва финансистите ще го анализират", коментира Дончева. Според нея лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов, който пое управлението точно след катастрофата при Виденов, "много добре знае какво значи този тежък дефицит, натрупан само за първите два месеца на тази година."

"За мен това е истинската причина, поради която се търси сблъсъкът от страна на правителството и се отклоняват нещата в импийчмънт", каза Татяна Дончева.

Правителството е наясно, добави тя, че "този импийчмънт не може да излезе нито по конституционни съображения, нито поради мнозинството в Конституционния съд, но те имат нужда да отклонят вниманието всячески от икономическите и социални проблеми, които се задават."

"За мен позицията на Костов в кризата е позиция на човек, който разбира до какво ще доведат сегашните финансови проблеми. Той няма друг ход, освен да стои до Бойко Борисов, но той трябва да има опция, при която да се отлепи и да се постарае не от позицията на опозиция, както беше 1996 г., да яхне недоволството, а от позицията на съуправляващ, който споделя отговорностите на властта и желае да овладее властта в името на това да не се връщат комунистите на власт", смята Татяна Дончева.

Според нея Първанов има нужда да се позиционира като опозиция, "защото трябва да има някаква писта, от която да нарежда следващия политически пъзел" в условията на финансова криза, каквато, по думите на Дончева, се задава след няколко месеца.

Тя отбеляза, че от позицията на президент, какъвто ще е още година и половина, Първанов лидира левицата и това засега му е абсолютно достатъчно, а след края на мандата си може да прави "каквото си иска, включително и нови проекти".

Споделяне

Още по темата

Още от България