Задават се тримесечни сметки за тока

Задават се тримесечни сметки за тока

Тримесечното отчитане на електромерите в Западна България е на път да продължи, но под друга форма – тримесечни сметки за ток, стана ясно във вторник по време на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Председателят на регулатора Константин Шушулов съобщи, че от ЧЕЗ, която снабдява с електроенергия региона, са заявили готовността си да продължат да отчитат консумацията на три месеца, но да не събират междинни месечни плащания, а това да става накуп. Идеята била обсъдена между шефа на ДКЕВР, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и ръководството на чешката компания.

Трайков изразил гражданската си позиция, че тримесечното отчитане на тока в Западна България трябва да се запази. Същото становище той изрази и малко след встъпването си в длъжност, коментирайки, че това е европейската практика. Единственият проблем в България бил в това, че ЧЕЗ не са предоставили още при въвеждането на по-дългия период на отчитане възможността гражданите сами да си определят размера на месечната вноска и да избират дали да плащат на прогнозна база консумацията си или да правят това накуп след отчитането на електромерите.

Сега от ЧЕЗ са се съгласили, за да се премахне мисълта за кредитиране от гражданите на дружеството; да стане обратно - дружеството да кредитира гражданите първите два месеца и на третия месец, след отчитането да се издава фактура, каза Шушулов. Той обаче призна, че това може да бъде неизгодно за домакинствата, които са свикнали да плащат всеки месец.

Председателят на ДКЕВР уточни, че все пак засега остава решението за връщане на едномесечното отчитане на електромерите, за което от ЧЕЗ заявиха, че имат готовност да направят едва в края на годината, въпреки че постановлението на регулатора е от миналия октомври..

“Какво искате да направим? Да ги санкционираме пак. Ще ги друснем един-два милиона лв. и какво? Ще отиде в съда, ще обжалват. Какви сапунени сериали?", каза Шушулов, припомняйки, че предишната санкция от 500 хил. лв. се обжалва от чехите и още няма постановено съдебно решение по протеста.

Той коментира, че отправените лично от него заплахи за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, ако не се съобрази с решението на комисията, не са разрешение на проблема, защото ще се затрудни електроразпределението в Западна България.

Решението за връщане на тримесечното отчитане на тока се обжалва от ЧЕЗ във ВАК и от компанията неведнъж са демонстрирали оптимизъм, че казусът ще се реши в тяхна полза, протакайки до изтичането на мандата на Шушулов.

Във вторник шефът на ДКЕВР заяви, че освобождава ръководния пост. Той ще има среща с премиера Борисов, за да му връчи доклад, че мандатът му изтича

“Отивам си на 10 септември, стига толкова, осем години стигат", каза Шушулов, чиято най-голяма болка била, че не случил на “читави журналисти".

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?