Задигнат е 95 м кабел на ЧЕЗ докато го сменят след предишна кражба

Деветдесет метра кабел на ЧЕЗ, който е бил в процес на подмяна заради предишен опит за кражба, е бил задигнат в нощта на сряда срещу четвъртък от неизвестни засега извършители. те проникнали в проходим колектор в двора на подстанция “Подуяне” в столицата и отмъкнали кабела, който съдържал 600 кг мед и 500 кг олово.

В момента на посегателството кабелът не е бил в експлоатация и липсата му няма да предизвика смущения в захранването.

Кражбата е на стойност над 10 хил. лева.

В същата подстанция през май тази година при опит за кражба бяха срязани напълно две жила от маслонапълнения кабел “Редута 110кV”. В резултат на това бе прекъсната връзката в един от диагоналите на захранване на гр. София между подстанциите “Гео Милев” и “Подуяне”.

Аварията намали сигурността на електрозахранването на столичния център и кварталите “Изток”, “Гео Милев”, “Подуяне”, “Сухата река” и “Хаджи Димитър”, на чиято територия са редица държавни институции и Министерският съвет.

“Ние ще продължим да търсим съдействие от страна на институциите за въвеждане на стриктни законови регламенти за търговията с цветни метали и безкомпромисни наказания за крадците на електрически съоръжения. Тези посегателства нанасят щети на ЧЕЗ, но по-важното и по-страшното е, че те засягат най-вече гражданите и бизнеса, които разчитат на сигурно и непрекъснато захранване”, каза Росен Йорданов, директор на дирекция “Експлоатация и поддържане на мрежата”.

От началото на 2008 г. до края на септември 2010 г. кражби и посегателства на съоръжения по мрежата на ЧЕЗ са нанесли щети на обща стойност 16 млн. лева. Средствата, които компанията инвестира за възстановяване на щетите, са част от инвестиционната ѝ програма и при нормални обстоятелства ЧЕЗ би могла да ги вложи в развитие и модернизация
на електроразпределителната мрежа.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?