Задигнато е 340 кг злато, конфискувано при операция "Леярите"

Безпрецедентен обир е бил извършен от митнически склад на летище София през нощта срещу понеделник, съобщи БНТ. Задигнати са над 340 кг злато, 20 кг сребро и 1 кг платина. Иронията е, че благородните метали бяха конфискувани от полицията при операцията на МВР "Леярите".

Металите са се съхранявали в склад на Терминал 1 на столичното летище.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че по неизяснени засега причини охранителната система на склада е била изключена.

"За голямо съжаление не е бил включен СОТ, който е допълнителна защитна преграда за евентуални престъпни деяния, които са се случили. Колегите правят оглед и продължават издирването на лицата, които са извършили това престъпление", заяви Цветанов.

Според информацията на БНТ в склада са съхранявани и конфискувани контрабандни цигари, алкохол, черна и бяла техника, но те не са пипнати. Извършителите са разбили последователно две помещения на складовете за митническо съхранение на летище "София". Първият склад е бил празен, тогава са пробили дупка в стената между него и второто помещение. Там се е съхранявало златото, среброто и платината, конфискувани при операция "Леярите", която се проведе на 19 август.

Според източници на националната телевизия охранителната система е била изключена с код снощи към 19 часа. Освен това касите с ценните метали са били оставени отворени. След като крадците са прибрали плячката си, необезпокявани успели да разхвърлят косми и да полеят всичко с алкохол, за да заличат следите си.

При операция "Леярите" бяха задържани петима души за незаконна търговия с благородни метали, включително платина. Разследващите намериха и доказателства, че част от ценните метали са крадени. По думите на Цветан Цветанов кражбата сега няма да попречи на досъдебното производство, защото са иззети съответните части от материала и естествено и експертизите доказват всичко, което е необходимо.

От агенция "Митници", които отговарят за складовете за митническо съхранение, са отказали коментар.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?