“Задкулисни играчи” дърпат конците на кметските избори в София

“Задкулисни играчи” дърпат конците на кметските избори в София

Депутатът от БСП Татяна Дончева предупреди за задкулисни играчи, които контролират София от началото на прехода и участват на избори с по няколко кандидати.

Дончева, която през 2005 г. загуби от Бойко Борисов изборите за кмет на София, заяви в сряда пред БНР, че социалистите могат най-после да спечелят кметския пост в първия град на България, но след “едни доста съществени трусове и промени в самата партия”.

“Моята партия трябва да иска да спечели изборите в София, а не да декларира и да говори”, коментира Дончева.

Неназованата заплаха

“Трябва в самата партия, и то в най-широките ѝ среди да се узнае, че има много серозни подводни течения, създавани от задкулисни играчи, които контролират София от началото на прехода”, посочи тя. По думите ѝ тези играчи “не биха я дали на никого, защото каквото и да направите в столицата, ще трябва да имате строителни разрешения, книжа и пр. от общината”.

Дончева каза още, че тези хора “са навикнали да участват в организирането на избори задкулисно и по начин, който им позволява да играят с по две, три и четири кандидатури и на практика да са винаги големите печеливши.”

Запитана дали тези хора имат сериозно влияние в БСП,  тя отговори, че “все още то е достатъчно сериозно”. Дончева така и не назова имена на “тези хора”.

“Мисля, че бях първият кандидат за кмет на София, от повече от 10 години насам, при който БСП не се е съобразявала с тези хора, когато издига кандидата. Знам от собствен опит и виждам сега при процеса, който върви с номинациите, че предаването отвътре може да стане само веднъж. И вече който кандидат да набедите, той винаги ще има едно наум, че може да го предадат отвътре”, обясни депутатът.

Според редица наблюдатели през 2005 г. БСП не подкрепи сериозно кандидатурата на Дончева, която се изявява като вътрешнопартиен опонент на силни фигури в БСП като вътрешния министър Румен Петков или президента Георги Първанов.

В сряда тя коментира пред БНР, че още по-лошо е да те “предават хора, които нямат някакъв пряк интерес и не са от ония кукловоди, а са обикновени хора, на които някой е казал, че така е или ядат на едно място чорба с Бойко Борисов. Или че Стефан Софиянски е един много хубав човек, който пък защо да не получи подкрепа, като срещу това някои хора получават сделки”.

По повод отказа на депутата и бивш министър в предишното правителство Костадин Паскалев да се кандидатира за кмет на София, въпреки че е получил най-много номинации от столичните соцструктури, Дончева каза, че “изборите в София са една много проста работа, само че който не е пускал това трасе, не знае в какъв скафандър трябва да си облечен”.

Дончева нарече “крехкички”  и “меки” другите двама номинирани столичните червени структури - вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и министърът на културата Стефан Данаилов. “Това не ми изглежда сериозно”, допълни тя. Според нея кандидатът на социалистите трябва да е “достатъчно смел”. “Сега някои хора ще разберат за какво е ставало дума преди 2 години”, посочи тя.

Дончева допълни, че партията трябва "да започне да се държи по друг начин, да изглежда по друг начин и да манифестира участието си във властта по друг начин".

Във връзка с обявените от управляващата коалиция големи промени в навечерието на местните избори, като въвеждането на 10% плосък данък и увеличение на пенсиите с 10% Дончева коментира, че властта проявява  “немалък популизъм, но и желязна логика в поведението”.

Екзотично съчетание на ляв и десен популизъм

“Има някаква връзка между копчетата, педалите и волана, ако искаш колата да върви и да мине трасето. Всеки икономист ще ви каже, че едната мярка представлява ляв популизъм, а другата десен, но тяхното съчетание е малко екзотично”, посочи Татяна Дончева.

Според нея обаче не е задължително БСП да бъде повече харесана вследствие на обявените мерки.

“Това е все едно да сте в усложнени отношения с гаджето си в продължение на повече от една година и да решите да ѝ подарите кожено палто, за да изгладите нещата. Има много голям риск тя да ви вземе палтото и да ви изрита, плюс това да му намери кусур на палтото”.

Според Дончева управлението трябва да почива на ясни разчети, на предварително формулирани цели пред правителството и гражданите.

Депутатът смята, че мерките се прилагат “импровизирано, без сериозни разчети, направени преди това”. “С което ние флиртуваме доста долнопробно с народа си. Не можем да управляваме без да кажем какво можем и защо го можем и какво очакваме от него. Тази работа, който си поиска му даваме, извинявайте ама.., не може да бъде безкрайна”.

Дончева припомни отстъпките на кабинета, който повиши заплатите на шофьорите на столичния градски транспорт в навечерието на евроизборите. “На учителите на 15 септември дали ще се харесаме, ще одобрим ли онова, което те казват, че след като за шофьорите може да има 1500 лв. заплата, защо за учителите да няма?. Не можеш въобще да им възразиш, това означава отношение към културата и образованието на нацията”, каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България