Скандално

Задкулисните договорки направиха и съдия Димана Йосифова инспектор

СДС заплаши, че ще сезира европейските посланици с делата на магистрата

Задкулисните договорки направиха и съдия Димана Йосифова инспектор

Съдия Димана Йосифова бе избрана от Народното събрание в четвъртък за съдебен инспектор, с което бяха потвърдени задкулисните договорки за попълване състава на институцията. Единствено Синята коалиция отказа да гласува за скандалния магистрат от Софийския градски съд, защото през 2009 година тя не позволи на СДС да участва на изборите за Европейски парламент.

В началото на годината НС избра 10 съдебни инспектори, но гласуването бе предшествано от тайни преговори, за да се съберат 160 гласа, необходими за одобряването на всеки от тях. Така ГЕРБ вкара трима свои в съдебния инспекторат, БСП, ДПС и "Атака" получиха по двама души, а Синята коалиция вкара един.

Процедурата по издигане на кандидатите и редкият задкулисен сговор на партиите бяха остро критикувани от редица неправителствени организации. Заради множеството критики оставка като инспектор подаде издигнатия от ГЕРБ шеф на етичната комисия във ВСС Цони Цонев, а на негово място бе предложена Димана Йосифова.

Тя обаче нямаше как да бъде подкрепена от депутатите от Синята коалиция. Те отказаха в знак на протест да участват в гласуването и напуснаха залата. И без тях, магистратът получи внушителните 176 гласа "за", а зад нея застанаха ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

"Моето въображение не стига за възможно по-неподходяща кандидатура за този пост от госпожа Димана Йосифова", коментира по време на дебата лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него "цивилизованият свят ще задава въпроси" за номинирането на такива магистрати.

На 9 април 2009 година Йосифова отказа да регистрира новоизбраното ръководство на СДС начело с Мартин Димитров. Тя се мотивира с политически коментар за регистрирания преди това партиен устав, оценявайки го като недемократичен, защото предвижда тайно гласуване. Йосифова добави, че разпоредбите на устава "не дават на съда основание да приеме, че това е устройствен акт на партия със сериозни политически амбиции”. Върховният касационен съд отмени решението ѝ с унищожителни мотиви – съдийката не е направила задълбочена преценка на доказателствата, но не е поискала и нови, а е била длъжна по закон да стори това, щом е смятала, че представеното е недостатъчно.

В крайна сметка СДС не успя да се регистрира за изборите за Европейски парламент и участва с регистрацията на Синята коалиция. Тогава председател на Софийския градски съд бе близкия до ДПС магистрат Светлин Михайлов, а съдебната атаката срещу регистрацията на ръководството на СДС бе предвождана от бившия председател на партията Пламен Юруков, също считан за близък до партията на Ахмед Доган.

"Има ли някой в 41-то Народно събрание, който да не е избран с таен вот – да вдигне ръка? Не виждам никого", каза още Димитров. Йосифова се защити от парламентарната трибуна, обяснявайки, че 12 години е била регистърен съдия на СДС и не е имало проблеми.

"Проблемът дойде от това, че СДС си вписа не промяна в устава, а нов устав, в който въведе правила за провеждане на вътрешно партийни избори, без да има точно установени правила", заяви Йосифова.

Съдия Димана Йосифова си спечели скандална слава и с делото "Мавродийски", което се оказа класическа кражба на фирма и предизвика няколко протестни ноти от посолството на Германия и сезиране на Европейската комисия.

"Колеги, внимавайте и умната. Ако правите такива назначения, няма да влезем в Шенген. Изглеждате абсолютно несериозно и неадекватно. Трябва да бъдат назначавани хора, за които няма и съмнение на тези постове. Има достатъчно авторитетни хора, за които няма съмнение", каза още Мартин Димитров и се обърна към депутатите от БСП и ДПС с думите: "Вие ли ще бъдете патерицата, която ще я избере?"

Председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) отговори, че лидерът на СДС е в конфликт на интереси, защото влага личен интерес при избора на инспектор. Тя призова гласуването на Йосифова да не се превръща в лично отмъщение. Лидерът на СДС заяви, че въпросът не е личен и СДС ще извади 10 "много интересни, тежки случая, в които има много въпросителни" и ще ги изпрати на всички европейски посланици.

Станислав Станилов (Атака) каза на свой ред, че Йосифова е от малкото съдии с независимо мислене в България. Михаил Миков посочи, че БСП се води от цялостната работа на
съдия Йосифова, а не само от едно конкретно дело.

Според Лютви Местан (ДПС) няма как съдебният инспектор да се структурира, ако една партия реши да блокира избора на кандидата на друга политическа сила. По думите му отговорност за номинирания има партията, която го издига.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?