Задлъжнели болници ще съкращават легла и ще преструктурират клиники

Задлъжнели болници ще съкращават легла и ще преструктурират клиники

Съкращаване на легловата база и преструктуриране на клиники и други звена ще предприемат болниците с най-големи дългове. Това са част от мерките, залегнали в оздравителните планове на задлъжнелите болници, стана ясно в понеделник, когато изтече последният срок за представянето им пред здравния министър Божидар Нанев. Увеличаване на средствата, които постъпват по клинични пътеки, и инвестиции в по-модерни форми на отопление, които в бъдеще ще намалят разходите, също са залегнали в оздравителните планове на болниците.

Сред държавните болници с най-голям размер на просрочени задължения са пловдивската "Свети Георги" с над 8 млн. лв.; МБАЛ-Бургас с 3.4 млн. лв., МБАЛ -Пловдив с 5.4 млн. лв., МБАЛ-Хасково с 2.8 млн. лв. и Александровска болница с 2.6 млн. лв. Многопрофилната болница в Стара Загора също е сред задлъжнелите.

Миналата седмица Нанев поиска от държавните болници с най-големи задължения да изготвят спешно оздравителни финансови планове, като преди това ръководството на рекордьорът по дългове пловдивската "Свети Георги" бе сменено. Нанев изрично настоя икономиите в болниците да не са за сметка на заплатите и качеството на предоставяните услуги.

От здравното министерство съобщиха, че оздравителната програма на МБАЛ-Бургас не е подписана от изпълнителния директор на лечебното заведение и не е представено решение от заседание на Съвета на директорите за нейното одобрение. Програмата имала твърде общ характер, липсвали конкретни разчети и прогнози и по същество предложените мерки нямали антикризисен характер в краткосрочен план. Липсвали конкретни намерения за финансово оздравяване на дружеството и погасяване на просрочените задължения до края на 2009 г.

Заради това Съветът на директорите е възложил оперативното управление на болницата на прокурист. Той е упълномощен да изготви оздравителна програма, която ще бъде приета на извънредно общо събрание на акционерите на дружеството. Засега остава неясна съдбата на шефа на болницата.

Директорът на МБАЛ Хасково д-р Димитър Шопов съобщи пред хасковски медии, че предстои съкращаване на легловата база с 40 %, сливане на отделения и преместване на специалисти от едно отделение в друго. Той обясни, че в акушеро-гинекологичното отделение се използват по-малко от половината легла, така че половината могат спокойно да бъдат съкратени.

При пенсиониране на лекар на негово място засега няма да се назначава друг. Настоящият персонал, медицински и помощен, обаче няма да бъде съкращаван. Болницата щяла да премине от отоплението с нафта на климатици, тъй като това също щяло да спести средства. Шопов очаква при стриктно изпълнение на плана до 2 години МБАЛ Хасково да няма никакви дългове.

Шефът на Александровска болница доц. Асен Златев също загатна за оптимизиране на легловата база, така че да няма празни места. Да се оптимизира и численият персонал на болницата, предвижда още планът на здравното заведение. По думите на директора, към момента численият състав на заведението е твърде голям и надвишава потребностите. Според Златев до края на годината Александровска болница ще погаси дълговете си.

В лечебното заведение предстои още преструктуриране на клиники и откриване на нови, които ще носят повече средства по скъпоструващи клинични пътеки.

Новото ръководство на пловдивската "Свети Георги" обяви миналата седмица, че също е заложило в оздравителния си план увеличаване на приходите от клинични пътеки с по 15% годишно, а също и привличане на нови пациенти чрез внедряването на авангардни медицински технологии.

Пловдивската болница ще кандидатства и за финансиране от европейските програми чрез подготвени проекти за енергийна ефективност за 5 милиона лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България