Задлъжнялостта ще забави възстановяването на българската икономика

Източна Европа претърпя по-голям икономически спад в сравнение с другите развиващите се части на света и ще се възстанови по-бавно и по-трудно, се посочва в доклад на Световната банка наречен "Буря на 20 години", който изследва всички аспекти на кризата в региона, предаде радио Дойче веле.

Перспективите за възстановяване и растеж според Световната банка ще са слаби, докато банките, бизнесът и частните потребители се справят със задлъжнялостта и загубите.

Само допреди една година това беше един от най-бързо развиващите се световни региони. По данни на Световната банка и на МВФ от 2000 г. до 2008 г. обемът на икономиката в региона се е увеличавал със средно 6.5 процента на година. Финансово-икономическата криза сложи край на този растеж и предизвика свиване със средно над 5 процента.

Сред причините за сегашното състояние на региона е неговата дълбока търговска и финансова интегрираност в глобалната икономика, казва Прадип Митра, бивш главен икономист за Европа и Централна Азия на Световната банка и един от авторите на новия доклад. Голямата задлъжнялост в някои държави също ще е пречка за тяхното икономическо възстановяване, заяви Митра.

"Държавите, които навлязоха в прехода по-късно, сред тях държавите в Прибалтика и донякъде България и Румъния, се опитаха да достигнат западноевропейския стандарт на живот, като взеха огромни заеми, най-вече от чужди банки. Особено голяма беше експанзията на кредитирането за частния сектор. Световната банка прогнозира, че задлъжнялостта ще забави допълнително икономическото възстановяване и че свиването на икономиката в Прибалтика, България и Унгария ще продължи и през 2010 г.", посочва Митра.

Особено внимание в доклада се отделя на чуждите заеми в региона, които продължават да са източник на рискове. В края на 2008 г. заемите, финансирани чрез чужди валути, са представлявали над 80 процента в Естония и Латвия, и около 60 процента в България, Унгария, Литва и Румъния. В България, където частният сектор по данни на банката има 50 милиарда лева заеми, се очакват загуби от около 11 милиарда лева.

Ситуацията се утежнява от прогнозата, че външното кредитиране като източник на финансиране ще остане изключително ограничено. Световната банка предупреждава, че стабилността на финансовата система и на икономиките в региона ще зависи от здравето на западноевропейските банки и от това дали те ще запазят присъствието си в региона.

"Ако западноевропейските банки изпаднат във финансови затруднения поради бавния растеж в Западна Европа, ние все още можем да ги видим как се оттеглят от Централна и Източна Европа. Надеждата е, че продължаването на колективните мерки за поне още няколко години ще направи този процес умерен и постепенен, а не рязък и разрушителен", коментира Прадип Митра, цитиран от Дойче веле.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?