Задочно обвинение за обирджията на пловдивското инкасо

Парите в колата са собственост на "Райфайзен банк", "Юробанк" и "Прокредит банк"

Задочно обвинение за обирджията на пловдивското инкасо

Пловдивската окръжна прокуратура обвини задочно в сряда шофьора на инкасо автомобила Георги Енев, който е основният заподозрян за изчезването на поверените му близо 1.5 милиона лева. Енев се води в неизвестност от миналия петък, когато изостави колата на улица в Пловдив, а при огледа властите установиха, че парите ги няма.

Според прокуратурата охранителят е избягал с 1.47 милиона лева, които са собственост на "Райфайзен банк”, "Юробанк” и "Прокредит банк". Поради това Енев е обвинен за длъжностното присвояване в особено големи размери.

Прокуратурата е издала и европейска заповед за арест 33-годишния гард. Той е издирван чрез Шенгенската информационна система.

Предстои Енев да бъде обявен за издирване и чрез Интерпол, тъй като съществува голяма вероятност да е напуснал страната, въпреки че към момента няма категорични доказателства за това.

Прокуратурата все още търси дали Енев е имал съучастник, тъй като чувалите с парите са тежали 150 кг. Държавното обвинение разполага с показанията на двама свидетели, които са видели как шофьорът прехвърля торбите с парите от инкасо автомобила в личния си опел "Кадет" на улица "Петрова нива" в Пловдив.

В нарушение на изискванията Енев и негови колеги неведнъж са спирали по маршрута си. Затова и колегата на Георги не се е усъмнил в петък, когато той го помолил да слезе да му купи дюнер. След това изчезнал в пресечките на бул. "Никола Вапцаров" в пловдивския квартал "Кючук Париж".

Докато колегата му го чакал с дюнерите, Енев спрял до собствения си Опел, предварително паркиран на ул. "Петрова нива", прехвърлил чувала с парите и оставил бронирания джип насред улицата с работещ двигател. Друг шофьор, който не можел да излезе от затворената улица, се обадил на тел. 112 и тогава бил даден сигнал за тревога.

Енев успял да стигне до Храбрино, където отново сменил автомобилите. Край селото е открит автомобилът му, а вътре полицаите са намерили и мобилния му телефон. Разследващи твърдят, че Георги Енев, който е бивш командос и запален планинар, знае как да се покрие в Балкана.

Споделяне

Още по темата

Още от България