Задръстванията са най-големият проблем на София, метрото - най-голямото постижение

Задръстванията са посочени като най-големия проблем на Столичната община, а разширяването и новите станции на метрото -като най-голямо постижение, според телефонно проучване на "Барометър България" за отношението и очакването на гласоподавателите към работата на местната власт и проблемите в общините.

За столицата изследването е направено сред 819 души над 18-годишна възраст между 6 и 13 юни. Агенцията е направила телефонно проучване общо за пет общини - София, Пловдив, Русе, Велико Търново и Стара Загора. Данните, цитирани от БТА, бяха представени в неделя от Николай Николов от "Барометър България".

Задръстванията в столицата са посочени като проблем от 42,5 на сто от анкетираните, на второ място са постоянните ремонти на улиците - в смисъл, че не се извършват качествено и се налагат отново - според 29,2 на сто, а на трето - липсата на места за паркиране /22,7 на сто/.

48,4 на сто определят разширяването и новите станции на метрото като постижение за общината през сегашния мандат, на второ място сред постиженията е зала "Арена Армеец" /20,6 на сто/, на трето - ремонт на основните булеварди и улици - 17,3 на сто.

В Пловдив като основни проблеми са посочени липса на работни места /33,5 на сто/, корупция /24,5 на сто/, както и огромна разлика между центъра и кварталите /20,8 процента/. Проучването за тази община е направено сред 678 души между 3 и 8 юни.

Развитието на централната част на града /18,6 процента/, инфраструктурата /16,4 на сто/ и "Цар Симеоновата градина" /13 процента/ са първите три отговора на въпроса за постиженията на общината през сегашния мандат на управление.

Анкетираните в изследването за Русе, направено между 27 май и 3 юни сред 626 души, посочват като основен проблем безработицата, ниските доходи и липсата на възможности за развитие /47,1 на сто/, намаляващото население /28,1 на сто/ и злоупотреби в общината /23 процента/. На въпрос за постиженията на общината 46,5 на сто отговарят "нищо", 17,4 на сто посочват строителството на спортната зала, а 9,4 процента - ремонта на центъра.

Основният проблем в Стара Загора, посочен от 41,3 на сто, е замърсяването на въздуха, на второ място е засилен трафик и липса на широки улици - 27,2 на сто, а на трето – лошо състояние на пътищата извън града /23,8 на сто/. Като постижения в сегашния мандат са определени нов парк /17,5 на сто/, подобрена градска инфраструктура /14 процента/, нови тротоари /12 на сто/. В телефонното проучване за Стара Загора, направено между 4 и 6 юни, са включени 635 души.

Във Велико Търново най-много хора са посочили като проблем лоша инфраструктура /44,8 на сто/, лошо състояние на крайните квартали /33 процента/ и липса на реални инвестиции в икономиката /31,5 на сто/ . Ремонтът на паркове /39,1 на сто/, започналият ремонт на градския стадион /31,5 процента/ и ремонтът на онкологичния център /27,9 на сто/ са постиженията на общината през сегашния мандат според проучването, направено между 1 и 9 юни сред 603 души.

Според данните най-висока средна оценка по шестобалната система от кметовете на изследваните общини получава Йорданка Фандъкова - добър /4,2/. Старозагорският кмет Живко Тодоров има средна оценка добър /4,12/, русенският кмет Пламен Стоилов получава средна оценка /3,41/, кметът на Пловдив Иван Тотев - 3,28, а средната оценка за кмета на Велико Търново Даниел Панов е 3,02.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?