Заем от 200 млн. евро за "Балкански поток" и платен аванс от 300 млн. лв.

"Булгартрансгаз" ще изкара 2 млн. лв. от по-високите лихви от депозита обезпечение за кредита

Край Кнежа вече се строи оп един от десетте лота на трасето, сн. БГНЕС

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" е взел заем от 200 млн. евро от четири банки за плащания по строежа на трасето на "Турски поток" в България, наричано "Балкански поток". В същото време е платил аванс от 300 млн. лв. към изпълнителя на строежа на газопровода – саудитския консорциум "Аркад", а в следващите два дни ще преведе и аванса от 168 млн. лв. за изпълнителя на поръчката за изграждането на две компресорни станции по трасето на "Балкански поток" – ДЗЗД "Ферощал Балкангаз". Това съобщиха от "Булгартрансгаз" (БТГ) в сряда.

По-рано през деня за плащането към "Аркад" съобщи и енергийният министър Теменужка Петкова. Тя посочи сума от 250 млн. лв., но реално е по-голяма, защото преводът за 300 млн. лв. включва и 50 млн. лв. ДДС. Същото се отнася и за предварителното плащане към "Ферощал Балкангаз".

След това стана ясно, че БТГ е договорил обявения в началото на месеца заем. Макар процедурата да беше за набиране на 150 млн. евро кредитиране за "Труски поток", сключените споразумения са за 200 млн. евро. Причината била в много добрите условия, които предложили кандидатите по изискванията на газовия оператор за лихви по депозита, който БТГ ще направи като обезпечение за кредита, и лихвата по самия заем.

От финансовата операция държавната компания ще спечели 2 млн. лв., посочва се в съобщението ѝ.

Споразумения за кредитирането са сключени със "Ситибанк Европа", "ИНГ Банк", "Уникредит Булбанк" и с Международната банка за икономическо сътрудничество. Последната е регистрирана в Москва и в нея членуват България, Виетнам, Монголия, Полша, Русия, Румъния, Словакия и Чехия. България държи 7.56% от капитала на банката, или 15.1 млн. евро, по данни на финансовото министерство...

Всяка от четирите банки отпуска по 50 млн. евро. Девет са били получените оферти за кредитиране, но са предпочетени тези с най-изгодните за БТГ лихви, чийто размер обаче не се посочва, защото бил търговска тайна.

Заемите от всяка от финансовата институция са обезпечени чрез депозити в щатски долари, направени в същата банка, за срок от 6 месеца, с опция за удължаване за още 6.

"Посредством осигуреното финансиране "Булгартрансгаз" ЕАД спазва задълженията си съгласно подписаните договори с изпълнителите на проекта, като в същото време  ще реализира съществен положителен финансов ефект в размер на над 2 милиона лева. Това е възможно благодарение на факта, че на световните пазари лихвените нива в щатски долари, в каквато валута е предоставеното обезпечение, са значително по-високи спрямо тези в евро", пише в съобщението на оператора.

В него се допълва, че срокът за изплащане на останалата сума по договора с "Аркад" за изграждането на газопровода е 120 месеца след въвеждането в експлоатация, а по контракта с "Ферощал Балкангаз" за компресорните станции - 2 години.

Реално за изпълнението на обществените поръчки за двете части от проекта за "Балкански поток" финансирането се осигурява от изпълнителите с процент на оскъпяване при изплащането на фактическото кредитиране след като заработи газопроводът. Договорите обаче предвиждат и предсрочно погасяване на сумите за изпълнение и от БТГ дадоха знак, че ще се възползват максимално от финансовите пазари, за да икономисат средства, дължими за лихви към изпълнителите.

Теменужка Петкова също коментира пред БНТ в сряда, че е възможно сред като "Аркад" изгради първите 308 км от трасето на "Балкански поток" БТГ да търси друго финансиране за уреждане на плащанията си към саудитския консорциум.

Енергийният министър също така каза, че газопроводът ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му.

Той трябваше да започне да пренася частично количества руски газ по договори с "Газпром" и швейцарската МЕТ от , януари 2020  г., а пълният капацитет на тръбопровода да се използва от 1 януари 2021 г.

След като на няколко пъти от руска страна заявяваха, че очакват тръбата да заработи от 1 януари 2020 г., както е по договор, във вторник руският министър Александър Новак вече промени очакванията и съобщи, че въвеждането в експлоатация ще стане през първата половина на 2020 г., Което съвпада с думите на Петкова

"Стремежът на нашето правителство, на премиера Борисов, е да дадем възможност и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Но за да се случи това, трябва да бъдат спазени всички европейски правила", каза Теменужка Петкова.

Трасето на "Балкански поток" е част от втората тръба на "Турски поток" за доставка на руски газ по дъното на Черно море, Турция, България, Сърбия и Унгария до Австрия. Този маршрут се планира да замести украинския транзит, за който обаче ЕС държи да бъде съхранен.

Стойността на българското трасе е над 2.2 млрд. лв. без ДДС, а капацитетът на тръбата до границата със Сърбия ще е над 15 млрд. куб. м годишно.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес