Заемът за АЕЦ “Белене“ нанесъл на НЕК щети за над 36 млн. лв.

Заемът за АЕЦ “Белене“ нанесъл на НЕК щети за над 36 млн. лв.

“Националната електрическа компания“ (НЕК) е претърпяла финансови загуби от над 36 млн. лв. заради взетия през 2007 г. заем от 250 млн. евро за предпроектните проучвания и подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“. Това е установила проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), чиито резултати бяха обявени в сряда. Инспекцията бе назначена от бившия министер на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев миналото лято.

 

Синдикираният кредит бе взет от девет банки, водени от френската БНП-Париба, и след частично погасяване на дълга към една от финансовите институции през миналата година бе намален на 195 млн. евро, чийто падеж е през май 2013 г. Очакванията са главницата да бъде платена с нов заем, за който в момента “Българският енергиен холдинг“, собственик на НЕК, провежда процедура и събира предложения за условията за кредитиране. Срокът за оферти изтече на 4 април, но БЕХ още не обявил колко са кандидатите за предоставят на държавния холдинг 250 млн. евро заем.

 

Само за лихви по синдикирания от "БНП-Париба" кредит и вътрешен заем от БЕХ за НЕК в размер на 100 млн. лв. за частичното погасяване, “Националната електрическа компания“ е платила над 57.6 млн. евро без ДДС, стана ясно преди време от доклад на британската банка HSBC, която бе консултант на БЕХ за рентабилността на АЕЦ “Белене“, чийто строеж бе спрян през март 2012 г.

 

Проверката на АДФИ е установила общо 15 нарушения на обществените поръчки при вземането на ядрения заем. Според доклада на агенцията НЕК е претърпяла от кредита вреди за 36 557 605 лв. в резултат на сключената необоснована рискова финансова сделка между компанията и БНП-Париба.

 

През февруари 2013 г. е приключила планираната проверка на ЧЕЗ АД, която е установила 9 непроведени процедури за обществени поръчки за 507 269 лв. Вреди от това обаче не са настъпили, констатира агенцията.

 

Извършени са и финансови инспекции в 8 спортни федерации, при които са констатирани общо 61 непроведени процедури за обществени поръчки за 6 107 224 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?