Заемът за АЕЦ "Белене" разделен и удължен с по-малко оскъпяване

НЕК ще разплати част от сумата с пари от собственика си БЕХ

Заемът за АЕЦ "Белене" разделен и удължен с по-малко оскъпяване

Заемът, теглен от "Националната електрическа компания" (НЕК) за предпроектните работи по строежа на АЕЦ "Белене", ще бъде разделен на две части и удължен с една година при по-добри общи условия. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти в понеделник след участието си в Четвъртия международен екологичен конгрес, провеждащ се в София.

Падежът на синдикирания кредит от 250 млн. евро, теглен през 2007 г. от група банки и управляван от френската БНП-Париба, е на 23 май 2012 г. НЕК обаче няма пари да го погаси и проведе преговори за удължаването му с една година, но две от банките - белгийската Dexia и японската Mizuho, поискаха незабавно изплащане на тяхната част от заетите средства в размер на 55 млн. евро.

 

Затова миналия петък съветите на директорите на НЕК и на собственика ѝ - "Българския енергиен холдинг", са взели решение компанията-майка да даде на дъщерното си дружество заем между 50 и 70 млн. евро, каза Добрев. С тези пари ще бъде платена частта от кредита към японската и белгийската банка преди 23 май и вече ще се дължат на БЕХ.

 

Кредитът от БЕХ е с лихва, тъй като в противен случай не би било пазарно, а и противоречи на третия либерализационен енергиен пакет на Евросъюза, обясни Добрев. Той обаче не можа да каже каква лихва ще плаща НЕК на БЕХ, тъй като това се обсъждало в момента в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Регулаторът трябва да каже дали лихвата е пазарна и да я одобри, каза министърът.

 

Той не можа да коментира в детайли и условията, при които е договорена едногодишната отсрочка за плащане накуп на останалите 195 млн. евро към чуждите банки. Добрев само каза, че са постигнати по-добри общи условия от предишните и общото оскъпяване на заема ще е по-малко от това, което досега е плащано. "Размерът на лихвата не е единствената. Намалението на оскъпяването е малко, но не мога да ви кажа с колко", посочи министърът.

 

По думите му, че ще се търсят варианти за последващо изплащане на разделения вече ядрен заем и в рамките на процедурата по преструктурирането на НЕК, от чиито активи трябва да бъде извадена преносната електрическа мрежата и да се прехвърли на "Електроенергийния системен оператор". "Трябва всички заеми (за близо 500 млн. евро – бел. авт.) да бъдат преструктурирани и там също може да се търси вариант. Много се забави процедурата по избор на консултант по разделянето на НЕК и ЕСО, но това ще стане през тази седмица", каза още Добрев. Преди седмица той допусна и вариант за погасяване на ядрения заем с емисия облигации от БЕХ.

 

Според него удължаването и разделянето на ядрения заем няма да се отрази върху цените, по които НЕК продава електроенергията на електроразпределителните дружества, защото "лихвата я има независимо дали се плаща за 250 млн. евро или по два заема от 55 млн. и от 195 млн. евро".

 

Очертаващото се поскъпване на тока, което НЕК ще поиска от ДКЕВР от 1 юли, е 15 на сто.

 

Добрев коментира още, че продължават изчисленията за дължимите от НЕК суми за свършената досега работа по спрения в края на март проект за строеж на АЕЦ "Белене". Според него обаче сумата, която трябва да се плати на руския изпълнител "Атомстройекспорт", не е голяма и не очаква особени проблеми. Добрев обясни, че не е определен срок, в който НЕК трябва да се издължи на руснаците по ядрения проект, и след като се уточни размерът на дължимите суми, разплащането ще стане в нормален срок.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?