Заемът за дълговете на НЕК ще бъде финализиран до 10-15 април

Теменужка Петкова. Снимка: БГНЕС

Между 10 и 15 април се очаква да приключат преговорите за отпускането на 650 млн. евро банков заем за покриването на дълговете на "Националната електрическа компания" (НЕК) към двете т. нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", за да може да влязат в сила по-ниските съответно с 14 и 17 на сто цени за разполагаемост на техните мощности. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в рамките на конференция, посветена на свободния енергиен пазар и състояла се във вторник.

В момента компанията собственик на НЕК – "Български енергиен холдинг" (БЕХ), преговаря по условията на заема, предложен от предпочетения консорциум между "Джей Пи Морган" и италианската "Банка Ай Ем ай" и китайската "Банк ъф Чайна". Обединението ще отпусна моментално мостово финансиране, а след това ще организира облигационна емисии, за да си върне до една година дадения кредит. Това ще е втората подобна процедура за БЕХ, който през октомври 2013 г. взе 500 млн. лв. евро, основната част от които отидоха отново за покриване на борчове на НЕК, но този път натрупани по ядрения проект за строеж на АЕЦ "Белене".

Уреждането на новия заем е важен, тъй като с плащането на дълговете към двете американски компании ще влязат в сила по-ниските цени за разполагаемост, което ще пести на НЕК около 100 млн. лв. годишно, а и държавните "Мини Марица Изток" ще си получат дължими от двете централи 330 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?