Заемите за енергийна ефективност нараснали с 88% за година и половина

Заемите за енергийна ефективност нараснали с 88% за година и половина

Дали осъзнавайки ползите от намаляването на потреблението на енергия и сметките за ток и газ или заради изискванията на Европейския съюз, но в последната годината и половина в България има рязък скок от 88 на сто при отпуснатите кредити за енергийна ефективност на предприятията. Това сочи обявен в четвъртък от ПроКредит Банк анализ, според който в бъдеще все повече ще растат инвестициите в мерки за спестяване на енергия.

Само през последната година българските компании са инвестирали 200 милиона лева в енергийно ефективни технологии по Оперативна програма ", а за осем години от ПроКредит банк са отпуснали на бизнеса кредити за мерки за спестяване на енергия за 73 млн. лв.

Въпреки това България остава на опашката по енергийна ефективност в Европа

Според банката обаче предстои допълнително засилване на интереса към кредитите за енергийна ефективност основно заради повишените цени на енергията, които в перспектива ще растат още, и заради осъзнатата нужда на българския бизнес да повиши ефективността и конкурентоспособността си.

Според анализа, у нас водещият сектор с най-много инвестиции в енергийна ефективност е металообработването, следван от производството на резервни части. Производството на пластмасови изделия (включително рециклиране), дървообработка, машиностроене и приборостроене са също сред секторите с най-много раздадени кредити за оптимизиране на енергийните разходи.

Секторите с най-високо енергийно потребление в страната ни са индустрията и транспорта, следвани от услугите и домакинствата. Секторите транспорт и селско стопанство имат най-голям потенциал за повишаване на енергийната си ефективност, който не се използва в момента, смятат експертите на банката. 

Според тях, най-голям принос за оптимизацията в производствения сектор имат машините с цифрово програмно управление и подобренията в сградите. Автоматизираните и компютъризирани производствени линии, новите вентилационни и аспирационни системи, както и управляемите електрозадвижвания също имат голям ефект за повишаване на ефективността.

Според енергийната стратегия на България до 2020 г. целта е потреблението на енергия за производство на единица брутен вътрешен продукт да спадне с 25% спрямо разхода от 2005-та.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?