Зает е много под половината капацитет за лечение на Covid-19 в София

В момента са заети под 1/3 от леглата за леките случаи и под 15% за тежките случаи, като има и резерви

Зает е много под половината капацитет за лечение на Covid-19 в София

В момента е зает под една трета от капацитета на столичните болници за лечение на пациенти с коронавирус без усложнения и под 15% от капацитета за лечение на тежките случаи, нуждаещи се от интензивно лечение. Това стана ясно във вторник от изнесените данни от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев съобщи, че София разполага с 433 легла за наблюдение на пациенти в неусложнено състояние, от които към тази сутрин са заети 132, а свободните са 301.

За пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение, са налични 167 легла, от които в момента са заети 22, а свободните са 145. За деца, които се нуждаят от интензивно лечение има налични 10 легла, от които няма нито едно заето и всичките са свободни.

Преди два дни началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че 50% от леглата в София вече са запълнени, което не отговаря на данните на Министерството на здравеопазването за броя легла, които болниците са определили за лечение на пациенти с коронавирус.

Във вторник Мутафчийски обясни, че общата бройка на МЗ включва и резервните легла, които могат да се осигурят, докато той говори за активни легла, които са окомплектовани с персонал и техника и активно действат в момента.

Съгласно заповедта на здравния министър от 27 март болниците в София разполагат с 1137 легла за лечението на по-леките случаи във вътрешни, инфекциозни и пулмологични отделения и с 430 болнични легла за интензивно лечение. Дадена е и подробна разбивка точно в кои болници се намират тези 1137 легла за леките случаи и 430 легла за интензивно лечение, като това е бройката, подадена от самите болници.

Сега от обясненията на Мутафчийски стана ясно, че значителна част от тях явно не са достатъчно подготвени в момента, но могат да се ползват при нужда. Затова той имал предвид активно действащите легла, които са напълно окомплектовани. Няколко минути по-късно от изнесените от Пенчев данни стана ясно, че дори тези водещи се активно действащи легла са запълнени на много под 50% от капацитета.

"Става въпрос за леглата, които са осигурени с персонал, които активно действат в момента, а не които са в резерв. Така че те са около 400 леглата. Това са възможностите на София без разкриване на допълнителните легла, които вече са заявени. Ние имаме резерв, но това са активно действащите легла. За ВМА вече почти е изчерпан капацитетът. Вие знаете, че ние сме разкрили там и за психиатрията. Доста активно се запълват и леглата в "Пирогов", в "Александровска". Въпреки, че и в трите структури имаме резервни планове за разкриване на още легла. Основният пациентопоток в София това са ВМА, "Пиригов", "Александровска" болница, "Света Анна" и Инфекциозна болница, която преди месец разкри новата си сграда, което много облекчи ситуацията в София. Така че за това става въпрос абсолютно окомплектовани, абсолютно добре обучен персонал", каза Мутафчийски.

Коментарите му за свободния капацитет за лечение на пациенти с коронавирус бяха по повод евентуално разхлабване на мерките в страната, което трябва да бъде съобразено с възможностите болниците да поемат следващата от това по-голяма заболеваемост.

От изнесената от шефа на СРЗИ справка обаче става ясно, че дори и без да се включва т.нар. "резерв", в момента капацитетът на столичните болници е зает много под половината. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус