Заетост и социални мерки, но без “пари на калпак“ са задачите на социалния министър

Хасан Адемов пое социалното министерство от Деяна Костадинова, сн. БГНЕС

Новоизбраният социален министър Хасан Адемов посочи за свой приоритет борбата с безработицата и създаването на устойчиви работни места и въпреки, че обяви стъпки за разширяване на социалните плащания сред определени групи, декларира, че “няма да се раздават пари на калпак".

“Всички системи, включително системата на социалното подпомагане, ще бъдат подчинени на условието парите на данъкоплатците да отидат при най-нуждаещите се хора. Социални помощи освен с досегашните условия, ще се раздават и срещу ангажимент за ограмотяване и квалификация“, заяви Адемов. Той допълни, че всички средства и инструменти на министерството ще бъдат подчинени на това да се генерират заетост и устойчиви работни места.

Адемов заяви, че трябва да има и промени в трудовото законодателство, за да има възможности за гъвкава заетост и работа на няколко работни места. “Тези промени трябва да намерят мястото си в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване. Те ще гарантират заетост, ще подпомогнат борбата с безработицата и борбата със сивата икономика“, каза Адемов.

“Работни места основно разкрива бизнесът. Той трябва да бъде подпомогнат с мерките по Националния план за действие по заетостта и останалите възможни ресурси, за да можем да разчитаме на преодоляване на негативната тенденцията за ръст на безработицата в България“, коментира той.

“Аз съм тук, за да изпълня програмата на кабинета Орешарски”, каза още Адемов и допълни, че в програмата му има стабилизиращи мерки и мерки, които са свързани с хората в неравностойно положение, домакинствата и учениците и една част от тези мерки вече са започнати - помощи за първокласниците от 1 септември, увеличаването на размера на обезщетенията за отглеждането на деца до двегодишна възраст и др.

Планира се и да се разшири кръгът на хората, получаващи енергийни помощи. “Енергийното подпомагане е една от сериозните мерки и при всички положения това, което направи служебният кабинет, заслужава внимание, защото бяха решени част от проблемите на хората, които не можеха да си платят тока и парното”, каза той.

Адемов съобщи, че всички мерки, които ще се предприемат в социалната сфера, ще бъдат обсъдени със социалните партньори. Той допълни, че след една седмица ще бъде готов с предложенията си за заместник-министри и точна програма на министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?