Заетостта, миграцията и енергетика са темите на българското европредседателство

Заетостта, миграцията и енергетика са темите на българското европредседателство

Заетостта, миграцията и енергетика са основните индикативни приоритети на българското председателство на ЕС през втората половина на 2018 г. Те са били обсъдени по време на Съветът по европейски въпроси към Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба във вторник.

Четирите основни области, за които ще се определят законодателно досиета, са "ЕС – съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност", "Миграция и сигурност", "Ефективен енергиен съюз и политика в областта на климата" и "ЕС на световната сцена".

В тези области ще бъде определен и календарът със събития по време на българското председателство. Четирите теми са в рамките на Стратегическата програма на ЕС в период на промени, одобрена от 28-те страни-членки.

Вицепремиерът Меглена Кунева, която е национален координатор на подготовката на председателството, заяви, че ще настоява и Народното събрание да е ангажирано активно по отношение на изработването на приоритетите. Единствено доброто сътрудничество между институциите ще гарантира успех на председателството, е казала Кунева.

В сряда първоначалните приоритети ще бъдат обсъдени на заседанието на правителството, а по-късно през деня вицепремиерът ще ги дискутира и с депутатите от парламентарните комисии по външна политика и по европейски въпроси и контрол на еврофондовете.

В четвъртък ще се проведе и поредната среща на представителите на тройката – България, Великобритания и Естония, на което за първи път ще бъдат разгледани целите и досиетата на трите страни за целия 18-месечен период.

Приоритетите ще бъдат актуализирани на всеки шест месеца с оглед на промените в международната обстановка и произтичащите от това нови предизвикателства пред Европейския съюз.

По думите на Кунева страната ни трябва да положи максимални усилия в индикативните приоритетни области и във вътрешен план, ако иска да ги защитава добре на европейско ниво.

Председателството е шанс за вътрешна мобилизация, за да можем да водим добре Европа, е заявила още Меглена Кунева.

Още от България