Заев: България протегна ръка на Македония в най-тежкия й момент

Премиерите на България и Македония отбелязаха заедно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Сн. БГНЕС

Премиерите на България и Македония за втори път честваха заедно годишнина от общата история – 115-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, която бе отбелязана в Благоевград. И двамата представиха събитието като силен успех на дипломацията и проява на добросъседство. 

"Двете страни си подадоха ръце. А България протегна ръка в най-тежкия тогава момент за Македония, когато беше във вътрешнополитическа криза. Подадената ръка е на истински приятел“, заяви Заев.
 
Честването на общите исторически събития и личности започна след подписването на договора за добросъседство между двете държави преди година. След това Скопие стигна и до споразумение за името с Гърция. Решаването на двустранните спорове вече доведе до покана за членство в НАТО, а се очаква и напредък към Европейския съюз. 
 
Заев припомни, че страната му е пред историческия шанс да влезе в НАТО, както и да получи покана за ЕС. 
 
"Без договора, който постигнахме с България, нямаше да можем да постигнем договора с Гърция, както и да получим покана за членство в ЕС. Нямаше да е възможно без подкрепата на България и премиера Борисов. С премиера Борисов показахме как се гради приятелство. Много съм щастлив, че пуснахме хубави послания към цяла Европа", добави Заев.
 
"С България заедно ще градим мира и стабилността на региона. Искам да изкажа благодарност на гражданите, на премиера Бойко Борисов и на правителството за оказаната подкрепа. Да бъде вечен празникът, да бъде вечна дружбата“, каза  македонският премиер.
 
Премиерът Бойко Борисов от своя страна съобщи, че България и Македония смятат да разширят и модернизират граничния ГКПП Станке Лисичково. 
 
"Поколения политици проявяваха желание и успяха. Миналата година подписахме Договора за добросъседство. Самите ние не вярвахме, но го подписахме. Нещо, което пораждаше не спор, а бой. Миналата година отидохме заедно на гроба на Гоце Делчев в Скопие, заедно бяхме в Рим. Положихме огромна, но и тиха дипломация. Тук искам да поздравя и колегите Заев и Ципрас, които положиха решението на един десетилетен спор”, отбеляза премиерът.
 
Премиерът Борисов изрази удовлетворение от новия дух на сътрудничество, който се е настанил трайно в отношенията между България и Република Македония, след подписването на договора, съобщи БГНЕС.
 
По думите му вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни.
 
Преди церемонията Борисов се срещна на четири очи с премиера на Македония. По време на срещата беше обсъдено и състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между двете страни, възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови.

Споделяне

Още по темата

Още от България