Заев и Борисов ще се поклонят на гроба на Гоце Делчев

Световният македонски конгрес призова да се отложи подписването на договора между двете държави

Заев и Борисов, сн. БГНЕС
Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев ще положат заедно венци на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата Св. Спас в Скопие на 2 август, когато югозападната ни съседка отбелязва националния си празник и годишнината от Илинденското въстание. 
 
Централното събитие по повод годишнината ще бъде на Мечкин камен в Крушево.
 
Лайтмотивът на всички прояви по случай 2 август е "Нашата Македония – без разлика на вяра, етническа принадлежност, пол и убеждения” – заимстван от Крушевския манифест, съобщи прес службата на македонското правителство.
 
Очаква се ден по-рано двамата премиери да подпишат в македонската столица и договора за добросъседство между двете страни, който трябва да изчисти спорните въпроси между Скопие и София и да приближи Македония до членство в ЕС и НАТО. В договора е предвидено да бъде създадена обща комисия, която да разгледа общата ни история, за да се избегнат спекулациите по темата, и да не се позволява пропаганда и език на омразата.
 
Като символ на новия курс двамата премиери вече почетоха заедно в София паметта на цар Самуил. 
 
В Македония обаче продължават критиките срещу проектодоговора. 
 
Според Тодор Петров от Световния македонски конгрес правителството на Македония трябва да отложи подписването му.
 
"На македонския народ му е необходимо историческо помирение със съседите, а на Македония са ѝ необходими договори за траен мир и добросъседство с всички съседни държави заради резултата от Балканските войни, когато с Букурещкия мирен договор е извършена окупацията на Македония и геноцид срещу македонския народ, но на основните принципи на международното право и въз основа на суверенитет. Настоящото споразумение не отговаря на тези критерии", коментира той.
 
Според него проектодоговора "предрешава промяна на името на македонския народ и Македония като ефект на доминото, който ще започне тук". 
 
„Смятаме, че споразумението не трябва да се подписва и искаме правителството с всички забележки и указания да отложи подписването ", заяви Петров, цитиран от Фокус. 
 
В същото време посланикът на Европейския съюз в Македония Самуел Жбогар коментира, че договорът е пример за това как две държави могат сами да решат дългогодишните си проблеми.
 
"Трябва да похваля това споразумение, тъй като според мен то ще промени отношенията не само между двете държави, но също така в региона. То е пример за това как две страни могат да разрешат дългогодишните си проблеми и да отворят пътя за бъдещото си сътрудничество“, отбеляза Жбогар в интервю за телевизионния канал 21. 
 
"Има оптимизъм в Брюксел и в държавите членки на блока. Ние искаме да видим как страната напредва, искаме да съобщим добрите новини и да започнем преговорите. Но ние трябва да работим заедно и аз смятам, че резултатите ще последват“, допълни Жбогар. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?